Спорт

Драма пред президента Радев и Деси - сестри Стоеви на крачка от четвъртфинал в Париж

   
Драма пред президента Радев и Деси - сестри Стоеви на крачка от четвъртфинал в Париж

Драматично, но Габриела и Стефани Стоеви се приближиха към олимпийската си цел - излизане от групата и класиране за фазата на елиминациите. Сестрите от България победиха Нга Тин Еюн и Пюй Лам Еюн от Хонконг с 2:1 (21:11, 21:23, 21:15) в първия мач от третото си участие на олимпийски игри.

Мачът изгледа на живо президентът на България Румен Радев. Той бе в компанията на първата дама Десислава Радева и споделиха емоциите и драматизма на мача. Арена "Порт дьо ла Шапел" пък беше препълнена и Стоеви заслужиха бурни овации.

Румен Радев и Десислава Радева подкрепят българките от трибуните.
Румен Радев и Десислава Радева подкрепят българките от трибуните. 

Българките доминираха тотално в първия гейм. В началото на втория съперничките им взеха инициативата в опит да направят обрат. Габриела и Стефани обаче успяха да обърнат развоя но гейма и след 11:10 да стигнат и до 4 точки аванс - 14:10. Съперничките им не се предадоха и стигнаха до нов обран - 16:15 с 5 поредни точки. При 17:19 Стоеви направиха дме поредни точки и изравниха, после пропуснала отличен шанс да поведат, но с класно отиграване пак стигнаха до 20:20 и останаха в гейма. Стоеви стигнаха до мачпойнт, но след уникално разиграване съперничи им изравниха. А след това поведоха. Аут на българските момичета доведе до 21:23 и 1:1 гейма.

 

Третият започна равностойно. След майсторско отиграване на Габриела българките поведоха 5:3. След помощ от мрежата и 3 поредни точки момичетата от Хонконг обърнаха до 6:7. Последваха три български точки. Почивката на 11-а точка дойде при две аванс за Стоеви. След 15-а точка българките пречупиха съпротивата на съперничките си, взеха гейма 21:15 и мача с 2:1.

 

В другия мач от групата водачките Лю Шен Шъ и Тан Нин от Китай спечелиха с 2:0 (21:13, 21:14) над Ани Ксю и Кери Ксю от САЩ.

Първите две места водят към четвъртфинал.

Утре Габриела и Стефани излизат срещу фаворитките Лю Шен Шъ и Тан Нин от Китай. В третата среща се изправят срещу Ани Ксю и Кери Ксю от САЩ. Трябва им още една победа, за да влязат в най-добрите осем при женските двойки в Париж.