Анализи

Любимка на ГЕРБ е новият главен архитект на София

   

  OFFNews

Главният архитект на София макар и временно до конкурс - арх. Богдана Панайотова, се оказва с доста любопитни обвързаности с ГЕРБ. Нейната фирма "Ен Ар консулт" е любимата надзорна фирма на Столична община при управлението на кметицата Йорданка Фандъкова и голяма част от инфраструктурните обекти в България. Богдана Панайотова е известна с близостта си с бившия регионален министър и заместник-министър на същото ведомство Николай Нанков. Тя също така беше надзор на злополучните язовири, които бяха незаконно ремонтирани. Така държавата наля няколкостотин милиона за ремонт на язовири без проекти като се опитаха да ги прокарат за текущи ремонти, а те всъщност са основни. Така държавата ще носи гаранционна отговорност при последващи дефекти. Средствата за ремонта на 418 язовира бяха отпуснати по времето на третия кабинет на Бойко Борисов.
Тогава над 600 млн. лв. бяха дадени на Държавната консулидсжионна компания, която по инхаус схема ги прехвърли на своето дъщерно дружество "Монтажи". На свой ред монтажи подписва договори за стотици милиони с фирми строителни за доставка на материали и техника но по същество тези фирми всъщност са извършвали строително монтажни работи.
Архитект Панайотова обаче има и лична история с ГЕРБ или по-скоро с кадри на ГЕРБ. Бившият й съпруг в момента живее на семейни начала с бившата министърка на регионалното развитие Лиляна Павлова - Парашкев Кръстев. До скоро Павлова беше българският представител в управата на Европейската инвестиционна банка. Кръстев беше начело на "Автомагистрали" и по времето, когато Лиляна Павлова беше министър на регионалното развитие.
Според източници на “Скандал” в ГЕРБ, Богдана Панайотова от много време се опитва да се наложи като кандидатура за министър на регионалното развитие. Твърди се, че една от причините тя да иска толкова много този пост е именно това, че бившият й мъж е предпочел Лиляна Павлова пред нея.