Свят

Израел заплаши Ердоган с обесване

   
Израел заплаши Ердоган с обесване

Израелският външен министър Израел Кац заплаши турския президент Реджеп Ердоган, че „може да свърши“ като иракския диктатор Саддам Хюсеин, който беше обесен през 2006 година.

Повод за острата реакция на Израел бяха думи на турския президент, че Турция може да влезе в Израел, за да помогне на палестинците.

Ердоган заяви, че Турция може да влезе в Израел, както е правила в миналото в Либия и Нагорни Карабах, макар че не уточни какъв вид намеса предлага.

„Трябва да сме много силни, за да не може Израел да прави тези нелепи неща с Палестина. Точно както влязохме в Карабах, точно както влязохме в Либия, можем да направим подобно нещо и с тях", заяви Ердоган на среща на управляващата партия в родния си град. Както е известно, Турция е най-големият поддръжник на палестинската кауза. "Няма причина, поради която да не можем да направим това. Трябва да сме силни, за да можем да предприемем тези стъпки", добави турският президент в реч, излъчвана по телевизията.

След заплахата на Кац турското външно министерство на свой ред сравни израелския премиер Бенямин Нетаняху с Адолф Хитлер. „Точно както геноцидът на Хитлер приключи, така ще приключи и геноцидът на Нетаняху. Точно както нацистите бяха изправени пред правосъдието, онези, които се опитаха да унищожат палестинците, също ще бъдат изправени пред правосъдието“, се казва в официално съобщение на турското МВнР, цитирано от „Хюриет дейли нюз“.

Външният министър Хакан Фидан написа в социалните мрежи, че „нашият президент [Ердоган] се превърна в гласа на съвестта на човечеството“. „Тези, които се стремят да заглушат този справедлив глас, особено международните ционистки кръгове, включително Израел, са в състояние на голяма паника. Историята е завършила по същия начин за всички извършители на геноцид и техните поддръжници“, посочи турският дипломат.

Анкара остро осъжда продължаващите военни престъпления на израелската армия срещу цивилното население в ивицата Газа.

Главният съветник на турското президентство по външна политика и сигурност Акиф Чагатай Кълъч също каза, че „докато нашият президент стои до потиснатия народ, тези убийци ще продължат да беснеят“. „Те вярват, че с безсрамните си и арогантни изказвания могат да заглушат нашия глас, който защитава справедливостта и потиснатите. Нетаняху и членовете на кабинета му, както всички извършители на геноцид, ще се окажат на бунището на историята“, добави съветникът на Ердоган.