Анализи

Проф. Каламарис: В Гърция нямаме Нотариуси като в България, имаме закони

   


На мелето в Халкидики трябва да се погледне много сериозно от гръцка и от българска страна. Случилото се показва споделената свободия в Халкидики и в България. Това пред радио “Фокус" бизнесменът проф. Йоаким Каламарис.

"Властите са наясно с участниците. От гръцка страна службите и прокуратура са много внимателни и пазят тишина около случващото се, за разлика от медиите както в Гърция, така и в България. Разследването няма да спре до тук", отбеляза проф. Каламарис.

Той уточни, че законът в Гърция е сериозен и правовата система работи за сметка на обществения мир и спокойствие.

По думите му в Халкидики има доста смели предприемачи от България, които отварят заведения в Гърция. "В Гърция нямаме "Нотариуси" както в България, които могат да налагат натиск върху техните чуждестранни инвестиции, както в България се случва. Това дава свобода на българите и затова те оперират там.

Конкуренцията в ресторантьорството е жестока в Гърция от гледна точка на качество и цена. В момента има плавателни съоръжения, които нямат разрешения, коли, които не са минали технически преглед.

Няма ред за такива коли и плавателни съдове, те имат нужда от разрешения, застраховки, това не показва добро поведение. Законът трябва да е ясен и да важи за всички, независимо от произхода на собственика", поясни проф. Йоаким Каламарис.

На въпрос дали наблюдаваме прехвърляне на проблеми от българската държава на гръцката, проф. Каламарис отбеляза, че има и такъв момент, но изрази надежда това да бъде стопирано: "Надявам се да го преодолеем с гражданска активност. Ние сме в един алианс и сме две православни страни. По-търпеливи сме към българите и искаме нещата в България да се оправят за сметка на добросъседството, на общата вяра, и да вървим напред", заключи Каламарис.