Икономика

Възможно ли е да ви уволнят, докато сте в отпуск

   
Възможно ли е да ви уволнят, докато сте в отпуск

В сезона на отпуските някои могат да си задават въпроса – възможно ли е да ме уволнят докато почивам?

Отговорът не е еднозначен, защото от една страна законът ни брани, но при разрешение от Инспекцията по труда, можем и да попаднем в подобна ситуация.

Закрилата при уволнение на работниците и служителите, работещи по трудово правоотношение, е регламентирана в чл. 333 от Кодекса на труда (КТ). Това показва справка на страницата на Министерството на труда и социалната политика.

Предназначението на закрилата е преди да пристъпи към прекратяване на трудовото правоотношение на изрично предвидените в разпоредбата основания, работодателят да поиска и да получи разрешение на инспекцията по труда или съгласието на синдикален орган. В случаите, когато за извършване на уволнението се изисква предварителното съгласие на инспекцията по труда или на синдикален орган и такова съгласие не е било искано или не е било дадено преди уволнението, съдът отменя заповедта за уволнение като незаконна само на това основание, без да разглежда трудовия спор по същество. Съгласно чл. 358, ал. 1, т. 2 и ал. 2, т. 1 от КТ, исковете по трудови спорове относно прекратяването на трудовите правоотношения се предявяват в 2 месечен срок от деня на прекратяването.

Основанията, при които при прекратяване на трудовото правоотношение работникът или служителят се намира под закрила при уволнение са изрично посочени в чл. 333, ал. 1 от КТ и са следните:

по чл. 328, ал. 1, т. 2 (при закриване на част от предприятието или съкращаване на щата); т. 3 (при намаляване обема на работата); т. 5 (при липса на качества на работника или служителя за ефективно изпълнение на работата); т. 11 (при промяна на изискванията за изпълнение на длъжността, ако работникът или служителят не отговаря на тях) и чл. 330, ал. 2, т. 6 от Кодекса на труда (дисциплинарно уволнение). При другите основания за уволнение, закрилата при уволнение не се прилага.

Защитата при уволнение се прилага за определени категории работници или служители. Работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай:

1. работничка или служителка, която е майка на дете до 3 годишна възраст;

2. трудоустроен работник или служител;

3. работник или служител, боледуващ от болест, определена в наредба на министъра на здравеопазването (Наредба № 5 от 20.02.1987 г. за болестите, при които работниците, боледуващи от тях, имат особена закрила съгласно чл. 333, ал. 1 от КТ);

4. работник или служител, който е започнал ползването на разрешения му отпуск;

5. работник или служител, който е избран за представител на работниците и служителите по реда на чл. 7, ал. 2 и чл. 7а от КТ, за времето, докато има такова качество;

6. работник или служител, който е избран за представител на работещите по безопасност и здраве при работа от общото събрание или от събранието на пълномощниците, докато има такова качество;

7. работник или служител, който е член на специален орган за преговори, на европейски работнически съвет или на представителен орган в европейско търговско или кооперативно дружество, за времето, докато изпълнява функциите си.