Свят

Повдигнаха нови обвинения срещу Тръмп

   
Повдигнаха нови обвинения срещу Тръмп

Специалният прокурор Джак Смит внесе нов обвинителен акт срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп във връзка с опитите му да осуети резултата от президентските избори през 2020 г. Подобно дело вече е висящо в съд във Вашингтон. В новата версия на документа е взет предвид частичният имунитет на Тръмп срещу наказателно преследване.

В обвинителния акт, цитиран от Си Ен Ен, се казва, че Доналд Тръмп през двата месеца след изборите „е разпространявал лъжи, че резултатът е бил фалшифициран и той е спечелил“. Има общо четири обвинения в опит за незаконно повлияване на резултата от изборите.

Предишната версия на прокуратурата включваше същите обвинения. В новата версия обаче Тръмп е посочен като „кандидат за президент“, а не като президент (като се вземе предвид решението за частичен имунитет). Клаузите за това, че бившият президент е обсъждал резултатите от изборите с представители на министерството на правосъдието, бяха изключени от документа.

Доналд Тръмп, коментирайки преразглеждането на делото, нарече действията на специалния прокурор опит да се отвлече вниманието на избирателите. „Това е просто опит за намеса в изборите и отклоняване на вниманието на американския народ от катастрофите, които Камала Харис докара на страната ни“, написа той в социалната мрежа „Truth“.

Имунитетът обаче не се разпростира върху действия, извършени в частен план. Срещу Доналд Тръмп има няколко висящи наказателни дела, включително за щурмуване на Капитолия през 2020 г., неправилно съхранение на класифицирани документи и фалшифициране с цел прикриване на плащания към порноактрисата Сторми Даниълс.