Шоу

Жълт код за дъжд с гръмотевици в петък

   
Жълт код за дъжд с гръмотевици в петък

Жълт код за валежи от дъжд с гръмотевици в петък. Предупреждението е в сила за областите Силистра, Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич, Бургас, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Смолян. Ще има условия за образуване на градушки, прогнозират от НИМХ.

В петък призори повече облаци, с възможни валежи, ще се задържат в източната половина на страната и по планините. Следобед и вечерта условия за локални гръмотевични валежи ще има из цялата страна. В областите около крайбрежието привечер ще се оформят и по-мощни гръмотевични процеси. Денят ще е ветровит с осезаемо силни пориви в Източна България. Дневните температури ще са в широки граници от 25 до 30 градуса.

До края на тази седмица времето ще е неустойчиво - ветровито, в хода на деня с формиране на динамична гръмотевична облачност с валежи следобед и вечерта. Причината за това е развиващ се циклон над Черно море.

През почивните дни не се очакват драматични промени в температурно отношение - дневните стойности ще са между 26 и 31-32 градуса. И следобедният прохладен вятър ще остане осезаем през двата дни. Валежите в събота ще бъдат на повече места - в Западна България и крайбрежните области. В неделя облачността ще остане по-значителна в югоизточните райони.

В първата седмица на септември времето ще остане често променливо. Температурите леко ще се повишат, но средно ще се задържат между 29 и 34-35 градуса. Ще има валежи с локален, летен, характер на повече места от сряда нататък.