Икономика

Олиото поскъпва заради слаба реколта

   
 Олиото поскъпва заради слаба реколта

Слабата тазгодишна реколта от слънчоглед, износът, както и затрудненият внос могат отново да доведат до дефицит на суровина. Резултатът ще бъде скок на цената на олиото. По последни оперативни данни на Министерството на земеделието, към 5 септември 2024 г. се отчита по-висока продукция от слънчоглед (с 27,8%) в сравнение с аналогичния период на 2023 г. За сметка на това добивът е по-нисък със 17.7% при почти 55% реколтирани площи.

Към момента средният добив е притеснително малък - едва 149 кг/дка, спрямо 181 кг/дка от стопанската 2023 г. Лошите резултати са микс от фактори, като водеща причина е сухото лято, което втора година е бич за земеделските производители.

Заради дефицита изкупните цени бележат макар и слаб ръст в сравнение с миналата година. По данни на МЗХ се отчита годишно увеличение с 6,9%. Към 4 септември 2024 г. средната изкупна цена на слънчогледа е 822 лв./тон без ДДС спрямо 769 лв./тон без ДДС година по-рано. Председателят на сдружението Яни Янев коментира пред Bulgaria ON AIR, че реализацията на българския слънчоглед е пряко зависима от цените на олиото на външните пазари.

"Нямаме количества, а в същото време много трудно внасяме суровина. Русия има въведена експортна такса, за да ограничи износа на слънчоглед. Украйна има лицензионен режим, който силно затруднява износа на слънчоглед. Единствените възможностите са да се закупят количества от Румъния и Унгария“, допълни Янев.

И при слънчогледа, както и при другите зърнени култури, плодовете и зеленчуците се наблюдава практиката за ударен износ, а в същото време плачем, че родна продукция в България няма. В случая при слънчогледа е налице следният парадокс. От една страна, Яни Янев обяснява как едва ли не Унгария и Румъния са ни спасителна сламка за внос, а от друга страна нашият слънчоглед се експортира в общо 11 държави -  основно за Унгария, Гърция и САЩ. /Марица