Анализи

Откъде дойдоха гласовете за партия Меч

   
Откъде дойдоха гласовете за партия Меч

"Меч" е формацията, която влиза за пръв път в парламента след изборите от 27 октомври. Тя се яви и на предишните парламентарни избори, на 9 юни 2024 г., но тогава не успя да мине 4-процентовата бариера.

Сега формацията на бившия депутат от ИТН, ПП и ПП-ДБ, а после и независим, събира около 110 000 гласа.

Откъде идват те?

Около 40 хиляди са гласоподавателите, които и на 9 юни са гласували за тях, и сега са гласували за партията, обясняват социолозите от "Галъп интернешънъл". Останалите гласове са главно от гласували преди това с „Не подкрепям никого“, негласували или бивши гласоподаватели на основните партии. Този тип електорална физиономия е присъщ за протестните срещу цялата политическа прослойка формации. Както при други подобни партии, оказва се, че при "Меч" има висок дял на млади хора – повече от една пета от вота за партията идва от 18-30-годишни при средно участие на младите в целия вот от около 15%, допълват от "Галъп".

Млада е по традиция и структурата на вота „Не подкрепям никого“. Като вече не толкова нова формация „Величие“ като че ли вече не показва и чак толкова млада структура, както преди три месеца. Но и сега партията има експозиция към икономически активни възрасти и областни градове. Отново, според местоживеенето, вотът за тази партия продължава да наподобява, например, структурата на вота за друга започнала като протестна партия – ИТН, продължава анализът.

Ето какво показва още структурата на вота според данните, събрани от "Галъп интернешънъл":

Горе: Структура на групи гласоподаватели според вота за листи – сборовете по хоризонтали не дават 100%, защото не са представени всички участници.

Долу: Структура на електоратите на основните листи – сборовете по вертикали дават 100%.