Икономика

Китай определи Сърбия като доминираща икономика на Западните Балкани

   
Китай определи Сърбия като доминираща икономика на Западните Балкани

Първият вицепремиер и министър на финансите на Сърбия Синиша Мали в навечерието на посещението на китайския президент Си Дзинпин заяви, че републиката е отворена за китайски инвестиции. Той изрази своята гледна точка по Радио и телевизия на Сърбия (RTS).

Мали отбеляза, че Сърбия е важна за Китай като доминираща икономика на Западните Балкани и че по време на посещението на Си Дзинпин в Белград една от основните теми на преговорите ще бъдат китайските инвестиции в областта на високите технологии. "Не става въпрос за броя на хората. Сърбия е доминиращата икономика на Западните Балкани и ако някой иска да има влияние в тази част на Европа, трябва да си сътрудничи с нашата Сърбия. Това реши Китай“, каза Мали пред RTS, добавяйки, че Сърбия от самото начало на изпълнението на китайската инициатива „Един пояс, един път“, беше част от него като партньор.

„Сърбия няма визов режим с Китай. Затова ние сме напълно отворени за техните инвестиции“, отбеляза първият вицепремиер на Сърбия. Той подчерта важността на икономическите и политическите аспекти на посещението на Си Дзинпин. „Икономиката е приоритет за нас, защото искаме Сърбия да се развива, нашите заплати да растат, нашите пенсии да се увеличават, от време на време да се отварят нови километри магистрали и високоскоростни железопътни линии. „Вярвам, че посещението на Си Дзинпин е страхотна възможност за Сърбия, голям символ на сътрудничество с най-населената и икономически мощна страна и, като се има предвид тенденцията на нейния растеж и развитие, отваря огромни възможности за нас през следващите години, ”, заключи Мали.

Си Дзинпин ще бъде на държавно посещение в Сърбия на 7-8 май. Китайското външно министерство заяви, че това посещение в Сърбия ще бъде първото от 8 години и ще бъде важен крайъгълен камък в подобряването и обновяването на китайско-сръбските отношения. Очаква се Си Дзинпин и президентът на Сърбия Александър Вучич да обсъдят международната и регионална ситуация, подобряване на нивото на китайско-сръбските отношения и да набележат курс за развитие на двустранните връзки. Местните медии съобщават, че около 3,4 хиляди полицаи ще осигуряват сигурността на посещението на Си Дзинпин. Отбелязва се, че китайската делегация ще наброява около 400 души.

Из Белград висят сръбски и китайски знамена и са поставени билбордове с приветствени думи на сръбски и китайски. Освен това огромно китайско знаме виси на кулата Genex (Западната порта на Белград), която достига 119 метра и се намира близо до магистралата, свързваща международното летище и центъра на града. По-рано Вучич подчерта, че посещението на китайския президент в Белград е от голямо значение за Сърбия.