Свят

Мария Захарова: Ако Франция изпрати войски в Украйна, Русия ще ги атакува

   
Мария Захарова: Ако Франция изпрати войски в Украйна, Русия ще ги атакува

Руската федерация предупреди Франция, че ако президентът Еманюел Макрон изпрати войски в Украйна, те ще бъдат разглеждани като легитимни цели от руските военни.

През февруари Макрон предизвика полемика, като заяви, че разполагането на сухопътни войски в Украйна в бъдеще не трябва да бъде изключвано. Френският лидер предупреди, че ако Русия победи в Украйна, тогава доверието в Европа ще бъде сведено до нула.

„Характерно е, че самият Макрон обяснява тази реторика с желанието да създаде някаква „стратегическа несигурност“ за Русия. Ако французите се появят в зоната на конфликта, те неминуемо ще се превърнат в мишени за руските въоръжени сили. Струва ми се, че Париж вече има доказателства за това“, заяви пред журналисти говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от Ройтерс.

Захарова посочи, че Русия вече наблюдава увеличаване на броя на френските граждани сред загиналите на бойното поле в Украйна.

В понеделник Русия заяви, че ще проведе военно учение, което ще включва подготовка за разполагане и използване на тактически ядрени оръжия. Ученията са в отговор на заплахи, които според Москва са отправени от от Франция, Великобритания и САЩ.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков цитира коментари на френския президент Еманюел Макрон за евентуално изпращане на войници в Украйна, както и изявления на представители на Сената на Великобритания и САЩ. Военните и други специални служби проверяват съобщенията за разполагането на Френския чуждестранен легион в Украйна, допълни Песков.

Учението е наредено от президента Владимир Путин и ще тества готовността на нестратегическите ядрени сили да изпълняват бойни мисии, посочват от Министерството на отбраната на Русия. „По време на ученията ще бъде проведен комплекс от мерки за отработване на въпросите за подготовка и използване на нестратегически ядрени оръжия“, допълват от ведомството.

Учението е насочено към гарантиране на териториалната цялост и суверенитета на Русия „в отговор на провокативните изявления и заплахи от страна на някои западни официални лица срещу Руската федерация“, се казва още в съобщението на руското военно министерство.

В интервю за британското издание „Икономист“ миналата седмица френският държавен глава отново не изключи възможността западни сухопътни войски да бъдат изпратени в Украйна. „Ако руснаците пробият фронтовите линии и има искане от Украйна, трябва легитимно да си зададем въпроса“, се каза той. Макрон обаче уточни, че случаят днес не е такъв.

Кремъл разкритикува изказването на френския президент. Говорителят на Владимир Путин Дмитрий Песков нарече думите на Макрон „много опасни“.

Еманюел Макрон предизвика лавина от коментари и в края на февруари. Тогава беше първият път, в който той заяви, че изпращането на западни войски в Украйна не бива да се изключва в бъдеще.