Свят

Рекорден брой смъртни случаи от употреба на наркотици в Германия през 2023 г.

   
Рекорден брой смъртни случаи от употреба на наркотици в Германия през 2023 г.

Броят на смъртните случаи в Германия в следствие употребата на наркотици се е покачил значително през последните години и е достигнал рекордно висока стойност, предаде ДПА.

2227 души са загубили живота си през 2023 г. заради употребата на нелегални вещества, което е с 237 случая повече от предходната година, каза днес в Берлин германският комисар по въпросите със зависимости и проблеми с наркотици, Буркхард Блинерт. Това е най-високият брой, регистриран някога в страната.

Според доклада има значително покачване на смъртните случаи от кокаин и крек, като те са се увеличили от 507 до 610 души.  Хероинът остава наркотикът, чиято употреба води до най-много смъртни случаи, въпреки че фаталните случаи са спаднали леко от 749 до 712 души през 2023 г.

Забелязва се покачване на смъртните случаи, причинени от примесени вещества.

Блинерт заяви, че цифрите са тревожни и са около два пъти по-високи в сравнение с тези преди десет години.

"Повече и повече вещества се смесват, така че има все по-силни вещества, така че всичко налично на пазара се взима [купува]", каза Блинерт и допълни, че "ни е необходим много конкретен прогрес в превенцията и социалната помощ на терен".

Германският комисар отбеляза, че в страната трябва да бъдат открити повече лечебни центрове, където пристрастените към наркотици ще могат да ги употребяват в контролирани условия по по-малко рисков начин. Към момента в Германия има 31 подобни центрове.