Икономика

Главчев: Разходите, направени от Министерския съвет, не нарушават бюджетното салдо

   
Главчев: Разходите, направени от Министерския съвет, не нарушават бюджетното салдо

Разходите, направени с постановления на Министерския съвет, не нарушават бюджетното салдо и целта от максимум 3 % дефицит е запазена. Това каза на блиц контрола служебният министър-председател Димитър Главчев в отговор на народния представител Борислав Гуцанов от „БСП за България", който изрази притеснение, че на всяко заседание на кабинета се отпускали и одобрявали допълнителни средства за милиони левове. 

„Всичките тези разходи по никакъв начин не нарушават бюджетното салдо" каза Главчев и разясни, че е нямало да се налага тези средства да бъдат давани, ако те не са били разчетени от предишните правителства. Кое от тези решения оспорвате, попита Главчев и изброи решенията във връзка с парите за енергетиците, помощите за земеделците, за висшите училища.

Аз се надявам в рамките на това служебно правителство да не излязат и други необходими разходи, които са били обещавани и трябва да изплатим. Ако това се случи, то няма да бъде за сметка на бюджетното салдо, обясни той.

Средствата идват от преструктуриране на други разходи, обясни Главчев.

Освен това, той отговори и на въпрос свързан с договора на "Булгаргаз с "Боташ". 

"По договора се водят допълнителни разговори и имаме уверение, че ответната страна (Турция - бел. р) е добронамерена и склонна на разговори", каза лаконично той. 

Че турската страна е изразила готовност да преразгледа споразумението съобщиха и от енергийното министерство през април.