Новини

ПП-ДБ видя поголовни смени в местната и изпълнителната власт с хора на Пеевски

   
ПП-ДБ видя поголовни смени в местната и изпълнителната власт с хора на Пеевски

ПП-ДБ алармира за поголовни смени в местната и изпълнителната власт с хора на Делян Пеевски.

Според тях разговорите около сформиране на правителство са параван и в момента ДПС се подготвя за следващите избори на ниво местна власт. Депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев пък обвини кмета на столицата Васил Терзиев в чистка в Столична община.

"Статуквото действа много координирано на ниво изпълнителна и местна власт. Това виждаме всички ние - поголовни смени и уволнения на ниво местна и изпълнителна власт, включително и ключови позиции в служби и регулатори. Ако някой не е уволнен или освободен, той бива принуден по един или друг начин да подаде оставка", заяви в кулоарите на парламента депутатът от ПП-ДБ Богдан Богданов.

От обединението дадоха за пример случая със Севджан Съдкъев. От ДПС предложиха той да бъде освободен като член на Агенцията за публични предприятия и контрол, но освобождаването му не беше прието от народните представители. То беше подкрепено само от ГЕРБ-СДС и ДПС. По-късно същия ден обаче Съдкъев бе назначен за областен управител на Разград.

"Не може човек, който е в надзорния съвет на държавна агенция и не е освободен от Народното събрание, да бъде назначаван за областен управител. В момента г-н Съдкъев на четири часа областен управител и на четири часа в агенцията ли работи", попита Стела Николова от ДБ.

В сряда служебният премиер Димитър Главчев смени още 7 областни управители с кадри на ГЕРБ-СДС и ДПС. А в края на юни бяха назначени още четирима, сред които бивш депутат на ДПС и местен лидер в Кърджали.

В пленарната зала Главчев заяви, че решенията, които е взимал, са били основани на Конституцията и законите на страната.

"Решенията ги взимам аз и отговорността си я нося аз", заяви премиерът след въпрос на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов за смените на областни управители.

Той попита Главчев дали това е негово суверенно решение, или той има връзки и зависимости с Пеевски.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов обясни поголовните смени на областни и зам.-управители със слаби изборни резултати на партията в тези райони. По думите му било логично там, където ДПС е спечелила изборите, да има свой областен управител.
ДПС спечели изборите в Силистра, Разград, Шумен, Търговище, Смолян и Кърджали. ГЕРБ взе най-много гласове във всички останали области, но въпреки това на повечето места в областните структури са назначени кадри на ДПС.

"Ще направим всичко възможно да водим здрава битка с колегите от ДПС, за да си върнем загубените избиратели в тези райони", каза Борисов.

Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС пък заяви, че всяко ръководство може да си избира ръководните кадри, с които да работи, и попита какво се случи в Столичната община.

"Чистката на Васил Терзиев доведе до това над 330 редови служители в цялата общинска администрация да бъдат уволнени. Говоря ви за счетоводители и дори чистачката в общината. Това е политическа чистка, която струва на софиянци милион и половина лева само до тук", коментира в кулоарите на парламента депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Той обясни, че след началото на управлението на Терзиев в София са били уволнени или пенсионирани "срещу 10-15 заплати" дори служители, работили в общината десет години преди управлението на ГЕРБ.

"Министьр-председателят има право да определя с какъв екип ще работи по места, за което носи отговорност. Всяко назначение, което е компрометирано, ще се постараем да понесе своята отговорност. Но е много важно да се говори с конкретика, а да не се спекулира", коментира Георгиев.