Икономика

Парламентарна комисия ще проверява дейността на Ивелин Михайлов от Величие

   
Парламентарна комисия ще проверява дейността на Ивелин Михайлов от Величие

Депутатите създадоха временна Комисия за проверка на всички факти и обстоятелства по данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов - идеолог на партия "Величие", и изградения в село Неофит Рилски, община Ветрино, комплект "Исторически парк". Временната комисия се състои от 18 народни представители, избрани на паритетен принцип - по трима от всяка парламентарна група, като ще работи за един месец. Предложението за създаването на временната комисия е внесено от независимите депутати Дарин Георгиев, Виктория Василева и Георги Куков, които бяха част от разпадналата се парламентарна група на "Величие". 

Партия "Възраждане" и "Има такъв народ" внесоха техния законопроект. По думите на Искра Михайлова от "Възраждане" избирателят има право да знае истината, като обеща комисията да гарантира, че ще бъде обективна и коректна:

"И да направим така, че всеки да има правото да защити своето име от една страна, и да бъдат осветлени всички факти и обстоятелства, които биха били важни за избирателите на тази политическа организация". Христо Митковски от "Продължаваме промяната - Демократична България" каза, че има нужда от тази комисия:

"Най-малкото, за да се изясни този казус, който витае в българското общество. И той не е от създаването на партия "Величие", а много преди това". За напусналата "Величие" Юлияна Матеева унизително е парламентът да се използва за разчистване на лични сметки:

"Едва ли има институция в Република България, която не се е занимавала, доколкото съм чела в публикации, от 2019 година досега, с Исторически парк", каза тя. Борислав Гуцанов от БСП също е на мнение, че парламентът излишно се занимава с този въпрос, тъй като има контролни органи, които трябва да си свършат работата:

"А дали е хубав Историческия парк, или не, дали има някакви други задкулисни действия в него, има си органи, които могат да го проверят това нещо". Виктория Василева от партия "Величие" подчерта: "Ако има нарушения, нека да бъдат взети мерки по закон. Ако няма, веднъж завинаги да бъде изчистено името на този човек".