Шоу

Кой е Speed, който предизвика фурор в София?

   
Кой е Speed, който предизвика фурор в София?

19-годишният Дарън Уоткинс от Синсинати е момчето, което предизвика истинска суматоха в центъра на София миналия четвъртък. Тълпи от превъзбудени тийнейджъри пищяха пред сградата на Столичната община, където кметът Васил Терзиев посрещна своя гост, известен като IShowSpeed, или просто Speed. Феновете на стриймъра го следваха из целия град, а приключенията му у нас, които включваха и опит за нестинарски танц, захраниха купища шеговити миймове в социалните мрежи.

Столичният кмет му подари златна топка, подписана от световноизвестния български футболист Христо Стоичков.
Столичният кмет му подари златна топка, подписана от световноизвестния български футболист Христо Стоичков. 

За кого е цялата тази шумотевица, се питаха обаче хората, незапознати с творчеството на световноизвестния американски ютюбър, онлайн стриймър и рапър. Запазената марка на Дарън е да се появява неочаквано в различни точки на света с излъчвания на живо, като предизвиква невиждан фурор. А само преди осем години той е едно 11-годишно момче, което регистрира в YouTube канала си IShowSpeed и по силата на неписаните правила в интернет се превръща в звезда, чиито онлайн изяви вече стигат ежедневно до повече от 69 милиона абонати в YouTube, TikTok и Instagram.

В несигурното начало на своята кариера в края на 2017 г. Уоткинс започва да предава на живо и да качва видеоклипове на игри като NBA 2K и Fortnite, но успява да привлича средно по двама зрители. И така до щастливата за него 2021 г., когато записва едно от най-големите си постижения досега, като буквално за броени дни успява да спечели милион последователи. През август същата година Speed пуска и първия си сингъл Dooty Booty, като песента бързо става популярна в YouTube и други платформи като TikTok.

Фриволното му и арогантно поведение също нараства или може би започва да се забелязва от повече хора. Все по-често в TikTok негови фенове публикуват клипове с Дарън, в които той демонстрира насилствено държане по време на излъчвания на живо от игри. Тези негови емоционални изблици стават доста популярни и се превръщат в миймове, а всяка следваща изцепка изстрелва Speed във висините на онлайн вселената. В същото време необузданото му поведение му навлича и ограничения.

 

Достъпът му до стрийминг платформата Twitch е отрязан, след като по време на участие в предаване на живо дрязга между него и друг участник ескалира до това, което бива широко тълкувано като заплаха за изнасилване. Twitch отменя забраната към акаунта му цели две години по-късно. През април 2022 г. пък се появява клип на Уоткинс, който играе Valorant на живо, когато казва на жена играч: "Излез от шибаната игра и мий чиниите на съпруга си". Това провокира един от продуцентите, Сара Дадафшар, да забрани завинаги Speed от Valorant и всички други заглавия на Riot Games. Дарън скоро се извинява за поведението си, признавайки, че е "грешно", и заявява, че освен всичко е получавал расистки коментари от други играчи през този ден.

И макар винаги да има оправдание, неговите щуротии като че ли нямат край.

През юли 2022 г. стриймърът запалва фойерверк Пикачу в спалнята си, като почти я изгаря, което привлича и вниманието на медиите. Същия месец той достига 10 милиона абонати в YouTube, но още преди да е изтекъл месецът Speed получава едноседмична забрана за YouTube, след като предава на живо как неговият герой бива унищожен в сексуален Minecraft мод, наречен Jenny's Mod, пред 96 000 зрители.

Speed е описван като "един от най-големите и най-бързо развиващите се стриймъри" в YouTube. Той има таланта да позлатява по необичаен начин всичко, до което се докосне по пътя си. Игра, която значително допринася за нарастването на собствената му популярност, е Talking Ben, но по-интересното е, че впоследствие видеоклиповете на Дарън за Talking Ben the Dog популяризират мобилното приложение, като то се превръща в най-продаваната игра в App Store повече от десетилетие след първоначалното му пускане.

Дарън поздравява превъзбудените си фенове в София от балкона на Столичната община.
Дарън поздравява превъзбудените си фенове в София от балкона на Столичната община. 

В края на 2022 г. Speed печели наградата Streamy в категорията Breakout Streamer. Същата година вече е насочил фокуса си повече към съдържание, свързано с футбола, с което е известен сега. Дори издава песен, наречена "Ronaldo (Sewey)", след новооткритото му възхищение към Кристиано Роналдо.

През ноември и декември 2022 г. Уоткинс посещава различни футболни стадиони, за да гледа футболната суперзвезда как играе на живо. Той пътува до "Олд Трафорд", "Крейвън Котидж" и различни стадиони в Катар, въпреки че Роналдо е на резервната скамейка по време на тези мачове до загубата на Португалия от Мароко. Междувременно Speed не изневерява на стила си - да бъде забавен по често нетактичен начин.

По време на осминафиналния мач между Португалия и Швейцария Speed предизвиква полемика заради отношението си към китайски зрител на световното първенство по футбол през 2022 г. в Катар - тълкувано от мнозина като расистко. Дарън се приближава до мъж, облечен с фланелка на Аржентина, за да го заговори. Видимо объркан, мъжът уточнява, че не говори английски, което кара Уоткинс да започне многократно да подхвърля срещу него Konnichiwa, японски поздрав, и да започне да издава звуци, характерни за езиците кантонски и мандарин.

През януари 2023 г. Уоткинс татуира на ръката си портрет на Роналдо. Няколко месеца по-късно се случва дългоочакваната среща между него и Кристиано на паркинга на Estadio da Luz в Лисабон след победата на Португалия с 3 на 0 над Босна и Херцеговина. През август същата година Speed достига 20 милиона абонати в YouTube и как мислите - дали става по-въздържан и внимателен към съдържанието си?

Същия месец по време на предаване на живо инстинктивно скача от мястото си в момент на уплаха, докато играе Five Nights at Freddy's: Security Breach, като случайно показва мъжкия си атрибут пред 25 000 души. Впоследствие прекратява предаването на живо от срам. Поради случайния характер на инцидента YouTube този път отказва да забрани канала му. Към този момент той вече прави по-сериозни пари от платформата, а влиянието му върху милиони потребители е безспорно.

 

През февруари 2023 г. Уоткинс дарява над $50 000 за жертвите на земетресенията в Турция и Сирия, а през декември същата година се бие с KSI в благотворителен боксов спаринг след едногодишно закачливо съперничество, като сблъсъкът им събира над 50 000 лири за фондацията на Антъни Уокър.

В началото на този месец Уоткинс посещава Норвегия, но в крайна сметка се озовава заклещен в магазин за сувенири заради натиска на голяма тълпа. Вследствие на екшъна наранява глезена си. Неспособен да ходи, е ескортиран от един от бодигардовете си, при което е нападнат от тълпата, която сякаш буквално се опитва да го разкъса. Speed е откаран по спешност в болницата. По време на инцидента норвежката полиция отказва да помогне на Уоткинс, докато той не прекрати да излъчва на живо случващото се.

У нас истерията по него не доведе до такива крайности, но като се има предвид скоростта, с която Speed достига до още и още хора, въобще можем ли да си представим къде ще бъде това момче след 10 години и какво ли още ще направи?