Свят

Руски самолет на Газпром се разби край Москва – има загинали

   
Руски самолет на Газпром се разби край Москва – има загинали

Руският самолет "Сухой Суперджет" 100 катастрофира в района на град Коломна в Московска област, в близост до селото Большое Карасьово. Самолетът е бил във въздуха повече от час преди падането, като е подал сигнал за бедствие. Инцидентът е станал по време на тестов полет след планов ремонт и на борда му не е имало пътници. При удара със земята самолетът избухнал и се запалил, предава ТАСС.

Самолетът е излетял от летище Луховский - Третяково и е трябвало да кацне на московското летище Внуково. На борда се е намирал само тричленен екипаж, включващ пилотите Евгений Булавко, Максим Лукманов и стюарда Владислав Харламов, като всички те са загинали. Според оперативните служби, причината за катастрофата може да е отказ на двигателя. На земята никой не е пострадал

Самолетът е произведен през 2014 година и е използван от "Газпромавиа". До момента на катастрофата е извършвал търговски полети, като последният му полет е бил на 3 май 2024 година. Разследването на инцидента ще бъде проведено от Междудържавния авиационен комитет с участието на специалисти от "Росавиация".

На мястото на инцидента са изпратени следователи и криминалисти, както и ръководителят на "Росавиация" Дмитрий Ядров.