Свят

Орбан: Тръмп е готов да посредничи за мир между Украйна и Русия

   

  google

Доналд Тръмп е готов "незабавно" да бъде посредник за мир между Украйна и Русия, ако бъде избран за президент на Съединените щати през ноември. Това се казва в писмо на унгарския премиер Виктор Орбан, до председателя на Европейския съвет - Шарл Мишел, с което са запознати и останалите европейски лидери.

Посланието е написано след посещенията на Орбан в Киев, Москва и Пекин. Срещите му в Русия и Китай предизвикаха възмущение в Брюксел, където многократно подчертаха, че унгарският премиер няма мандат да говори от името на Европейския съюз.

В писмото на Орбан се казва още, че президентът Джо Байдън полага усилия да остане в кампанията, но той не е в състояние да промени "настоящата американска провоенна политика".

Първият дипломат на Евросъюза - Жозеп Борел, каза, че Унгария е суверенна държава и сама определя външната си политика.

Но подчерта, че ако обиколките на Орбан са в ролята му на ротационен председател това е крайно неподходящо, защото позицията няма компетенции във външната политика.

"Премиерът Орбан казва, че той действа не от името на Европейския съюз, а като министър-председател на Унгария. Но в този случай той не би трябвало да използва означенията на председателството. И е малко изненадващо, че той започна обиколката си само ден след като пое ротационното председателство. Мисля, че има объркване, което не помага на Европейския съюз", каза Борел.