Новини

ВАС отхвърли жалбата за спиране на решението за отстраняването на Андрей Гюров

   
ВАС отхвърли жалбата за спиране на решението за отстраняването на Андрей Гюров

Върховният административен съд отхвърли като неоснователно искането на Андрей Гюров за спиране на допуснатото по закон предварителното изпълнение на решението от 16 юли на Управителния съвет на БНБ, с което е отстранен от длъжност.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред петчленен състав на ВАС в 7-дневен срок от съобщаването му на страните, като делото за отстраняването му ще бъде разгледано по същество на 2 август, петък, от 11 часа.

Така ВАС указва, че не може да бъде спряно отстраняването му, тъй като към момента е временно. "В искането на Андрей Гюров не се съдържат твърдения, които да обосновават значителна или трудно поправима лична или имуществена вреда", мотивират се от съда. 

На 16 юли Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) установи несъвместимост при подуправителя Андрей Гюров и го освободи от длъжност. В края на юни антикорупционната комисия излезе с решение, според което той не може да заема длъжността, тъй като е бил и член на партия и съдружник в търговско дружество. Гюров ще обжалва решението на БНБ пред Върховния административен съд.

"Решението на УС на БНБ ме тревожи, защото в момента тече жалба пред съда срещу решението на Комисията за противодействие на корупцията. Обжалването спира акта на комисията. Актът на КПК не е влязъл в сила, а пък БНБ се позовава изцяло на него", обясни от своя страна Андрей Гюров.

Бившият депутат от ПП-ДБ допълни, че е участвал в две сдружения с нестопанска цел, преди да стане подуправител в БНБ - Институт за научни изследвания "Балкански-Паница" и спортен клуб. 

Гюров уточни, че е подал оставка от дружеството през 2022 г. и е отписан от ръководството му. Спортният клуб пък никога не е имал дейност, но и оттам е подал оставка.