Свят

2024 година - все по-вероятно да бъде най-горещата в историята

   
2024 година - все по-вероятно да бъде най-горещата в историята

"Все по-вероятно е" 2024 г. да бъде най-горещата година в историята, въпреки че юли сложи край на 13-месечна серия от месечни температурни рекорди, заяви наблюдателят на ЕС за климата.

Службата за климатични промени "Коперник" (C3S) заяви, че миналия месец е бил вторият най-топъл в книгите за рекорди от 1940 г. насам, като е бил само малко по-хладен от юли 2023 г.

Между юни 2023 г. и юни 2024 г. всеки месец е задминал собствения си температурен рекорд за това време на годината.

"Поредицата от месеци с рекордни температури приключи, но само на косъм", каза Саманта Бърджис, заместник-директор на C3S.

Според месечния бюлетин на C3S през миналия месец средната глобална температура е била 16,91 °C, само с 0,04 °C по-ниска от тази през юли 2023 г.

Но "общият контекст не се е променил, нашият климат продължава да се затопля", каза Бърджес.

"Опустошителните последици от изменението на климата започнаха много преди 2023 г. и ще продължат, докато глобалните емисии на парникови газове не достигнат нетна нула", каза тя.

От януари до юли глобалните температури са били с 0, 70 °C по-високи от средните стойности за периода 1991-2020 г.

Тази аномалия ще трябва да намалее значително през останалата част от тази година, за да не бъде 2024 г. по-гореща от 2023 г. - "което прави все по-вероятно 2024 г. да бъде най-топлата година в историята", казват от C3S.

Юли 2024 г. е бил с 1,48 °C по-топъл от изчислените средни температури за месеца през периода 1850-1900 г., преди светът да започне бързо да изгаря изкопаеми горива. Това се е превърнало в убийствена жега за стотици милиони хора.

Земята преживя двата си най-горещи дни в историята, като средните глобални температури на практика се изравниха на 22 и 23 юли, достигайки 17, 6 °С, съобщи C3S. Средиземноморието беше обхванато от гореща вълна, която според учените би била "практически невъзможна" без глобалното затопляне, докато Китай и Япония се изпотиха през най-горещия си юли.

Рекордни по количество валежи заляха Пакистан, горски пожари опустошиха западните щати на САЩ, а ураганът "Берил" остави следи от разрушения, докато преминаваше от Карибите до югоизточната част на САЩ.

Температурите на океаните, които поглъщат 90 % от излишната топлина, причинена от човешката дейност, също бяха вторите най-топли в историята за месец юли.

Средните температури на морската повърхност са били 20,88 °C през миналия месец, само с 0,01 °C по-ниски от тези през юли 2023 г. Това бележи края на 15-месечен период на рязко покачване на топлинните рекорди в океаните.

Въпреки това учените от C3S отбелязват, че "температурите на въздуха над океана са останали необичайно високи в много региони", въпреки преминаването от климатичния модел "Ел Ниньо", който спомага за скока на глобалните температури, към противоположния му модел "Ла Нина", който има охлаждащ ефект.

В сряда генералният секретар на Световната метеорологична организация Селесте Сауло отбеляза годината на "широко разпространени, интензивни и продължителни горещини". "Става твърде горещо, за да се справим с това", каза тя.