Новини

Само дни след анти-ЛГБТ забраната. Организации поискаха незабавно приемане на закон за чуждестранните агенти

   
Само дни след анти-ЛГБТ забраната. Организации поискаха незабавно приемане на закон за чуждестранните агенти

Депутатите незабавно да приемат закон за "чуждестранните агенти", с който да бъде ограничена дейността на гражданските организации. Това поискаха в сряда участници в съвместното заседание на комисията за демографска политика и комисията за младежта и спорта в парламента.

И двете комисии са председателствани от "Възраждане". Поводът за заседанието им беше изслушване на неправителствената организация Сингъл степ, която се занимава с ЛГБТ теми.

Исканията за приемане на закон за "чуждестранните агенти" идват само седмица след като депутатите одобриха забрана в училищата да се разискват въпроси, свързани с ЛГБТ (лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални хора). Рестриктивната мярка е подобна на действаща такава в Русия.

Идеята за закон за "чуждестранните агенти" също е по руски модел. Тя предвижда всяка организация, артист, журналист, влогър, получил финансова помощ от чуждестранна фондация, да трябва да се декларира като "чуждестранен агент" и да няма право да работи в държавен университет, да прави политически коментари и да работи по проекти с държавно или общинско финансиране.

В Русия този закон беше определен като инструмент за натиск върху инакомислещи. "Възраждане" предложи такъв закон още през 2022 г., но тогавашният парламент я отхвърли.

"Стената на позора". Какво се крие зад идеята на "Възраждане" за чуждестранните агенти
Освен депутатите и представителите на Сингъл степ на заседанието в сряда участваха множество гости, за които председателстващият Костадин Костадинов акцентира, че са дошли по собствена инициатива, а не са били поканени. Мнозинството от тях защитаваха позиции, идентични с тези на "Възраждане".

Сред тях бяха родителски и патриотични организации, свещеник, представен също като част от родителско сдружение - Български родителски централен комитет, както и таблоидният автор Евгени Минчев - в лично качество.

Изявата на Минчев в парламентарната комисия идва само дни след като той публикува снимка с руската посланичка Елеонора Митрофанова. В профила си във Фейсбук самият той коментира, че е бил поканен на комисията, въпреки твърденията на Костадинов.

Основната точка на заседанието в сряда беше изслушване на представители на Сингъл степ във връзка с тяхно проучване от тази година.

Става дума за анонимна анкета за отношението на подрастващите към техните връстници, които са ЛГБТ. Такова проучване беше извършено и през учебната 2017/2018 г., като тогава то разкри сериозен процент на тормоз над ЛГБТ деца от страна на техните съученици.

Сега обаче Костадин Костадинов от "Възраждане" обвини сдружението, че извършва "ЛГБТ пропаганда", и по-рано дори заплаши с проверка на прокуратурата.

От Сингъл степ отговориха, че проучването им е изцяло съобразено със закона, било е онлайн и напълно анонимно. Служители на организацията не са били в училищата, не е имало и никакви физически реклами на анкетата. Не са събирани и никакви лични данни на деца, попълнили въпросника.
Иван, учителят. Какво е да си едновременно гей и преподавател след новия закон срещу ЛГБТ хората
Редица от гостите, присъстващи на заседанието, обаче повториха обвиненията на "Възраждане" към сдружението. Един от участниците - Станимир Минков от "Българска асоциация за младежта и спорта" дори каза, че неговата организация разполага със собствено социологическо проучване, според което мнозинството от българските граждани е против приемането на ЛГБТ хората.

Той не даде детайли, а асоциацията му не разполага със сайт. Липсва и каквато и да била друга информация за нея.

Минков обаче използва цитираните от него данни, за да поиска ограничаване на сдруженията, които работят по ЛГБТ теми чрез закон за "чуждестранните агенти".

"Подкрепяме закон за чуждестранните агенти и апелираме към господа народните представители час по-скоро да предприемат нужните стъпки в тази посока", каза той.

"[Такъв закон] е абсолютно наложителен, ако искаме да ограничим тези милиони, които се леят от Европейската комисия, за да правят това нещо с децата ни", каза и друга от участничките - Милена Виденова от БРЦК.

По време на дебатите позиция срещу неправителствените организации изказа и депутатът от ГЕРБ и бивш министър на спорта Красен Кралев.

"И съм категоричен, че НПО-тата нямат място в този образователен процес, освен ако не са санкционирани от МОН и институциите", каза Кралев.

В Русия, където съществува такъв закон, той беше използван срещу критични медии, влогъри и артисти. Според анализаторите той служи на режима на президента Владимир Путин като инструмент за репресии.

Още през 2022 г., когато "Възраждане" за първи път предложи негов български еквивалент, критици на законопроекта го нарекоха "закон за гражданската смърт".