Анализи

Гуцанов: Горица Кожарева ще състави нужния кабинет

   
Гуцанов: Горица Кожарева ще състави нужния кабинет

След като президентът е преценил, че тя може да изпълнява функциите на служебен премиер, ние смятаме, че тя ще успее да сформира нужния кабинет. Така председателят на ПГ на „БСП за България" Борислав Гуцанов коментира назначаването на Горица Кожарева.

„За нас е важно да бъдат честни и почтени изборите, защото в крайна сметка основната функция на служебния кабинет е именно тази", добави депутатът, цитиран от bTV. 

Той припомни, че вчера на консултациите при президента са поставили въпроса за номиниране на български еврокомисар, тъй като крайният срок е 30 август.

„Никой не е търсил от БСП предложения за министри, това е право на служебния премиер", коментира още Гуцанов. Той не отговори дали вътрешният министър Калин Стоянов трябва да бъде сменен, както настояват от ПП-ДБ. Вместо това Борислав Гуцанов посъветва „да не казват кой за кого е тест, а да си гледат Конституцията на България, която те промениха" .

„Направихме една бърза справка – през 2015 г. Горица Грънчарова е избрана с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт по предложения на последните", така той отговори на думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано тази сутрин каза, че „Горица Грънчарова-Кожарева е номинация на БСП".

Припомняме, че президентът Румен Радев назначи Горица Грънчарова-Кожарева за служебен премиер преди началото на парламентарното заседание.

Тя ще бъде втората жена министър-председател на България. Първата – Ренета Инджова, която бе назначена от президентът Желю Желев през 1994 г., беше не само първата жена на този пост, но и първият служебен премиер въобще след промените от 1989 г. Преди да бъде обявено връчването на мандата Димитър Главчев обяви, че не желае повече да заема поста на служебен министър-председател, за да се успокои политическото напрежение. Той благодари на своя екип и заяви, че ще изпълнява длъжността о назначаването на нов служебен министър-председател.