Спорт

Светът се сбогува с Париж 2024

   

  Darik

Церемонията по закриването на Олимпиадата официално слага край на Игрите в Париж. Шоуто, което стартира в 22,00 часа българско време на "Стад дьо Франс" се очаква да бъде доста по-традиционно, отколкото провокиращото начало, проведено изцяло по река Сена. Градът домакин Париж ще се сбогува с най-добрите спортисти в света, предавайки щафетата на Лос Анджелис, където през 2028-а ще се проведе следващата Олимпиада.

Двама от медалистите ни Боряна Калейн и Семен Новиков ще са българските знаменосци на закриването тази вечер. България участва с 46 състезатели в 15 вида спорт, които спечелиха общо 7 отличия - 3 златни, 1 сребърно и 3 бронзови.

Борците Семен Новиков в категория до 87 килограма при класиците и Магомед Рамазанов при 86-килограмовите в свободния стил и тежкоатлетът Карлос Насар в категория до 89 килограма триумфираха с титлите.

Със среброто се окичи Боряна Калейн в индивидуалния многобой по художествена гимнастика, а бронз заслужиха таекуондистката Кимиа Ализаде при 57-килограмовите, състезателят по вдигане на тежести Божидар Андреев в категория до 73 килограма и боксьорът при 57-килограмовите Хавиер Ибаниес.

България завърши на 26-о място в класирането по медали. За сравнение на Игрите в Токио 2020 страната ни се нареди на 30-а позиция
На първо място на четвърта поредна Олимпиада е отборът на САЩ със 126 отличия - 40 златни, 44 сребърни и 42 бронзови, а втори са спортистите от Китай с 91 (40, 27, 24). Третата позиция е за Япония с 45 медала (20, 12, 13).

Били Айлиш, Снуп Дог и "Ред Хот Чили Пепърс" са заявили участие в Церемонията по закриването на Олимпийските игри в Париж, съобщава АП.
Участието на американските изпълнители е част от предаването на знамето на Игрите на Лос Анджелис, където ще се проведе олимпиадата през 2028 година.

Всеки от музикантите е роден в Калифорния, включително певицата H.E.R., която би трябвало да изпее националния химн на САЩ на живо на "Стад дьо Франс".

"Това е значим момент, тъй като олимпийският флаг преминава от Париж в Лос Анджелис", каза председателят на организационния комитет на Игрите в Лос Анджелис Кейти Васерман в свое изявление.
Васерман изрази благодарност към Били Айлиш, "Ред Хот Чили Пепърс", Снуп Дог и H.E.R. за участието им в грандиозното шоу за публиката, "което ще даде представа на феновете какво ще се случи през 2028-а".

Повече от 20 000 полицаи и жандарми ще се грижат за сигурността и безопасността в Париж в последния ден от Олимпийските игри, като 2500 полицаи ще бъдат на и около "Стад дьо Франс", където ще се състои церемонията по закриването. Това заяви пред канала BFMTV вътрешният министър на Франция Жералд Дарманен.

Олимпийските игри в Париж

Олимпийските игри в Париж

Олимпийските игри в Париж

Олимпийските игри в Париж

Олимпийските игри в Париж