Икономика

Българска компания започна производството на боен дрон-камикадзе

   
Българска компания започна производството на боен дрон-камикадзе

Българската компания „Самел-90“ пусна в експлоатация поточна линия за сглобяване на нов безпилотен летателен апарат (БЛА) с еднопосочно действие, наречен SAMJET, съобщава издание Defence Blog.

Разработен в сътрудничество с швейцарските специалисти по отбранителни безпилотни летателни апарати ALIDRONE SAGL, SAMJET е проектиран за рентабилно и бързо производство, като дизайнът му наподобява иранския безпилотен летателен апарат Shahed-136.
SAMJET е безпилотен летателен апарат от следващо поколение, който разполага с възможности за автономно излитане, подпомагано от ракетни двигатели. Той е проектиран за високоскоростен полет и лесна употреба, като не изисква сглобяване. Всички единици SAMJET могат да се управляват с помощта на обща наземна станция за управление. По време на полет позицията на дрона се показва на картата, а операторите имат достъп до изображения от бордовата му камера.

Дронът е оборудван с насочена напред камера, стабилизирана по три оси, което позволява контрол на движението и увеличението за идентифициране и потвърждаване на целите по време на финалната фаза на атаката.

Компанията производител твърди, че SAMJET е способен на автоматично излитане с ракетен ускорител и може да се движи със скорост от 120 до 250 км/ч, като обсегът му достига до няколкостотин километра. Дронът може да носи взрив до 5 килограма.
„Всички наши апарати SAMJET могат да се управляват с помощта на една и съща наземна станция за управление. По време на полет позицията се показва на картата, заедно с изображението от бордовата камера.“
Тази интеграция осигурява на военния персонал лесно използване и оперативна ефективност. Възможностите на SAMJET го превръщат в значимо допълнение към нарастващия арсенал от летящи боеприпаси, предлагайки повишена оперативна гъвкавост и прецизност за военни приложения.