Новини

ДПС-Доган: Прокуратурата ще повдигне ли обвинения срещу Пеевски заради КТБ

   


„В последните дни обществото е свидетел на вълна от прокурорски акции и разследвания. Вчера пред Народнотo събрание бяха направени разкрития, свързани с фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) и събитията, довели до унищожаването на тази ключова финансова институция. Показанията на Цветан Василев разкриха сериозни факти, които повдигат въпроси не само за финансовата стабилност на страната, но и за начина, по който функционират правоохранителните и антикорупционни органи“.

Това се посочва в декларация на депутатите от ДПС-Доган след изслушването в Народното събрание на банкера Цветан Василев.

„Според Василев заеми към КТБ, свързани с Делян Пеевски, възлизат на сума от 500 милиона лева. Тази сума е достатъчна, за да разтърси не само банката, но и цялата икономическа и политическа система на България. Василев посочва също, че вдъхновител на акцията срещу КТБ е именно Делян Пеевски, а Петьо Еврото е изпълнител на този план. Ако тези твърдения се потвърдят, пред нас се разкрива една картина на целенасочени действия с цел придобиване на икономически активи чрез злоупотреба с власт и влияние“, допълват народните представители на ДПС без Пеевски и група.

Те настояват прокуратурата да даде ясен отговор на следните въпроси:

  • Допустимо ли е заеми на стойност 500 милиона лева да не бъдат разследвани, особено когато става въпрос за публично значими фигури като Пеевски?
  • Като се има предвид сериозността на този дълг и връзката му с фалита на КТБ, какви действия е предприела или ще предприеме прокуратурата на Република България за възстановяване на справедливостта в интерес на българската държава и нейните граждани и подвеждане под отговорност на отговoрните лица?
  • Защо Комисията за противодействие на корупцията (КОНПИ) не е реагирала по този случай, когато заемите, свързани с Пеевски, са в размер на 500 милиона лева? В други случаи, Комисията проявява изключителна активност, което говори за избирателен подход и обслужване на нечии зависимости. Липсата на реакция в този случай буди съмнения за двойни стандарти и липса на воля за справяне с корупцията на високо ниво.
  • Ще предприеме ли прокуратурата на Република България действия за повдигане на обвинения срещу Делян Пеевски и искане за сваляне на неговия имунитет?
„Това е въпрос, който силно вълнува обществото и е ключов за доверието в институциите. Показанията на Василев изискват ясно решение по отношение на ролята на г-н Пеевски в събитията около КТБ. Като политическа сила, ние сме длъжни да подчертаем, че случаят КТБ не е просто въпрос на източване на една банка – той е символ на злоупотребата с власт, на безнаказаността и на сливането на политическата и икономическата власт в ръцете на малцина. Това разяжда тъканта на нашата демокрация и подкопава доверието на гражданите в институциите.
 
Призоваваме и.ф. главен прокурор за конкретни действия, които да гарантират справедливост и възстановяване на финансовите и морални щети, нанесени на българското общество. Нашето общество заслужава да живее в правова европейска държава и очакваме реакцията на институциите. Призоваваме за своевременни действия по отношение на множеството сигнали за натиск и репресии върху бизнеси и служители в местната и централната администрация“, допълват от ДПС-Доган.