Свят

Оглушителни овации: Байдън с прощална реч пред конгреса на Демократическата партия

   
Оглушителни овации: Байдън с прощална реч пред конгреса на Демократическата партия

Президентът на САЩ Джо Байдън получи оглушителни овации, пристигайки на конгреса на демократите в Чикаго в понеделник вечерта, предаде АФП. Той бе представен от дъщеря си Ашли за прощалната си реч, по-малко от месец след отпадането от надпреварата за Белия дом срещу Доналд Тръмп.

Лидерът на демократите, който оттегли кандидатурата си миналия месец, бе аплодиран дълго време от партията си със скандирания „Обичаме те, Джо".
Джо Байдън каза, че е готов да предаде щафетата на новия кандидат за президент на Демократическата партия Камала Харис, готвейки се да произнесе своето горчиво-сладко прощално обръщение пред конгреса на партията в Чикаго.

Протестите срещу войната на Израел в Газа заплашваха да засенчат големия ден на американския президент, но се появиха само няколко хиляди демонстранти вместо десетките хиляди, които организаторите прогнозираха.

Въпреки това, речта ще бъде един от най-трудните моменти в дългата кариера на 81-годишния мъж, тъй като той се изправя срещу партията, която го изтласка от надпреварата за Белия дом преди по-малко от месец след катастрофален дебат с Доналд Тръмп.

Но макар да се оказва обречен да бъде в ролята на подгряващ изпълнител, вместо звезда на конгреса, Байдън се очаква да бъде посрещнат като герой, тъй като демократите му благодарят, че се оттегли в полза на Харис.

Първата жена вицепрезидент на Америка, чернокожа и южноазиатка, обърна президентската надпревара с главата надолу, вдъхна нов живот на Демократическата партия и заличи преднината на Тръмп в социологическите проучвания.

„Да, готов съм!“, каза Байдън пред репортери, попитан дали е готов да предаде щафетата на Харис, докато течеше проверката на озвучаването в конгресния център.

Очаква се Харис да се появи за кратко на сцената с Байдън и да произнесе своя собствена дългоочаквана реч в кулминацията на конгреса в четвъртък.

Междувременно Тръмп се опита да привлече вниманието обратно към себе си с митинг в щата Пенсилвания, в който подчерта това, което нарича „лудостта“ на Харис и каза, че тя „няма представа какво, по дяволите, прави“ по отношение на икономиката.

От Белия дом заявиха, че Байдън продължава да редактира речта си след пристигането си в Чикаго и „очаква с нетърпение да се обърне към своята партия и нацията“.
„За него това е пълноценен момент и той е развълнуван“, каза прессекретарят Карин Жан-Пиер пред репортери, пътуващи с Байдън на Air Force One.

Президентът ще бъде подкрепен от семейството си, дъщеря му Ашли и съпругата му Джил ще говорят в праймтайма пред хиляди делегати.

Бившият държавен секретар и първа дама Хилари Клинтън, която загуби от Тръмп на изборите през 2016 г., също ще говори на конгреса в строго охранявания United Center в Чикаго.