Справочник

Почивните дни: топли, но с облаци и чести превалявания

   
Почивните дни: топли, но с облаци и чести превалявания

Топло, но с чести заоблачавания и превалявания ще е през почивните дни. От следващата седмица се очаква нова хладна вълна с дъждове. Това прогнозира шефът на синоптичния център TV-MET Петър Янков.

В Деня на Съединението минималните температури ще бъдат от 15 до 20 градуса, а по Черноморието до 20 градуса. Облаците бързо ще се увеличават, като значителна облачност и превалявания ще има над западните райони и в Добруджа. В Западна и в Североизточна България ще прегърмява. Вятърът от североизток ще е слаб със скорост до 20 км/ч. Максималните температури ще са от 29 до 34 градуса.

В събота минималните температури ще бъдат от 15 до 21 градуса. През деня значителна облачност с превалявания ще има над централните, източните райони и в Добруджа. В Югозападна България ще прегърмява и ще има по-съществени валежи. Очакваните количества са до 7-10 литра на кв./м. По високите части на планините ще духат слаби до умерени ветрове със скорост до 25 км/ч. Максималните стойности на термометъра ще са от 28 до 32 градуса.

Над планините следобед ще има значителна облачност с превалявания в Пирин и Рила. Максималните температури за деня над 2500 м ще са от 8 до 11 градуса, а на 1500 м - от 18 до 20.

Минималните температури в неделя ще бъдат от 15 до 20. През деня увеличение на облачността се очаква над югозападните райони и над Добруджа. Следобед слаби превалявания ще има по Черноморското крайбрежие, в Пирин и Рила. По високите части на планините ще духат умерени ветрове от север със скорости до 30 км/ч. Максималните температури ще са от 26 до 31 градуса.

Над планините облачността ще е разкъсана със следобедни превалявания в Пирин и Рила. Максималните температури за деня над 2500 м ще са до 7-10 градуса, а на 1500 м - от 17 до 19.

В понеделник от запад на изток ще се заоблачи. През нощта срещу вторник в западните райони ще започнат валежи. Във вторник и в сряда нова хладна вълна ще донесе валежи в страната. Те ще са интензивни в Западна и Централна България. В четвъртък ще вали интензивно в северната половина от страната. В Добруджа и по Северното Черноморско крайбрежие се очакват гръмотевични бури и проливни валежи. В петък валежите по Черноморието ще отслабват и спират, следобед ще превали в западните райони.