Новини Свят

Основателят на Telegram определи ареста си като грешен подход

   
Основателят на Telegram определи ареста си като грешен подход

Основателят на социалната платформа Telegram Павел Дуров публикува първия си коментар, след като беше задържан от френските власти. Дуров споделя, че е бил разпитван в продължение на четири дни, че има представител на компанията в Европейския съюз, към когото френските власти са можели да се обърнат, както и че лично е помогнал за създаването на "гореща линия" за борба с тероризма във Франция.  
Според него, обвиненията срещу създателя на дадена платформа за престъпления, извършени от трети лица с помощта на тази платформа, е грешен подход. Нито един новатор няма да създаде нови инструменти, ако знае, че ще бъде обвинен за потенциална злоупотреба с тези инструменти, посочва Дуров и допълва, че Telegram е открит за диалог с регулаторните органи.

 Роденият в Русия Павел Дуров беше задържан на 24 август на парижкото летище "Бурже". Френските власти го обвиниха в отказ от сътрудничество с тях и в предоставяне на цифрови инструменти за разпространение на детска порнография, търговия с наркотици и измами. 

Освободен беше срещу парична гаранция в размер на 5 милиона долара. Забранено му е да напуска територията на Франция за срок от половин година.