Новини

Български връзки в мрежата за шпионски софтуер Intellexa

   
Български връзки в мрежата за шпионски софтуер Intellexa

Финансовото министерство на САЩ, през Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC), обяви нов пакет от санкции в понеделник, насочени срещу мрежата за шпионски софтуер "Интелекса" (Intellexa). Списъкът на санкционираните се състои от пет физически лица и една фирма, като в част от тях се открива и българска връзка, показа проверка на Mediapool.

Службата OFAC, която в България доби известност със санкциите по Глобалния закон на САЩ "Магнитски", в случая санкционира лицата заради открити техни връзки с консорциума Intellexa Consortium. Властите в САЩ имат данни за тяхна пряка или косвена роля в разработването, експлоатацията и разпространението на комерсиална шпионска технология, която представлява "значителна заплаха за националната сигурност на САЩ".

Санкциите са част от кампанията на правителството на САЩ срещу търговски доставчици на шпионски софтуер. Санкционираните влизат и в забранителния списък на Държавния департамент за визи на граждани, които злоупотребяват или печелят от злоупотребата с търговски шпионски софтуер, който досега обхващаше 13 лица.

"Съединените щати няма да толерират безразсъдното разпространение на разрушителни технологии, които заплашват нашата национална сигурност и подкопават неприкосновеността на личния живот и гражданските свободи на нашите граждани", заяви изпълняващият длъжността заместник-секретар на Министерството на финансите за тероризма и финансовото разузнаване Брадли Смит.

Консорциумът Intellexa е сложна международна мрежа от децентрализирани компании, разработили за комерсиална употреба пакет от силно инвазивни шпионски софтуерни продукти, предлагани предимно под търговската марка Predator.

Проверка на Mediapool в Търговския регистър установи, че посоченият от OFAC основател на консорциума Тал Джонатан Дилиан (Tal Jonathan Dilian), който според "Асошейтед прес" е бивш израелски военен офицер, е бил за кратко в борда на директорите на българската публична компания "Бианор Холдинг" преди 15 години.

От "Бианор" потвърдиха информацията пред Mediapool. "Тал Дилиан е бил член на съвета на директорите на "Бианор Холдинг" в периода април 2008 - юли 2009. През последните 15 години, след освобождаването му от поста, дружеството и ръководството на компанията не са поддържали контакти с него", декларираха от българската компания.

Шпионският софтуер Predator позволява достъп до данни, съхранявани и предавани от устройството на жертвата, например мобилен телефон, чрез атаки с един клик или дори без клик, които не изискват взаимодействие с потребителя, за да може шпионският софтуер да зарази устройството, твърди финансовото министерство на САЩ.

Според OFAC успешните атаки на шпионския софтуер Predator дават достъп до чувствителна информация на устройството на жертвата, включително снимки, данни за геолокация, лични съобщения и записи на микрофон.

Като част от разрастващата се индустрия за търговски шпионски софтуер консорциумът "Интелекса" поддържа операции по целия свят, а неговите клиенти включват субекти, спонсорирани от държави и правителства. Сред атакуваните от софтуера, по данни на OFAC, са държавни служители, журналисти, политически експерти и опозиционни политици.

Сред новите санкционирани лица е също Феликс Бициос (Felix Bitzios), действителен собственик на компанията Intellexa Consortium, разпространила Predator на чуждо правителства. Оказва се, че и той има връзка с България.

По данни от Търговския регистър гръцкият гражданин Феликс Бициос е фигурирал като управител, в продължение на близо 10 години - от 2013 г. до април 2024 г., на българската компания "ФМИ България Лимитед", собственост на дружество от Вирджинските острови. Според финансовия отчет на компанията за 2022 г. тя разполага с активи за 23 млн. лв., има заеми за 14 млн. лв. и отчита печалба от 8.8 млн. лв., като основната ѝ дейност е търговия с оборудване за соларни паркове. Компанията не бе открита за коментар.

В списъка влиза също Андреа Никола Константино Хермес Гамбаци (Andrea Nicola Constantino Hermes Gambazzi), действителен собственик на "Талестрис Лимитед" (Thalestris Limited) и "Интелекса Лимитед", членове на консорциума, които също са с наложени санкции. "Талестрис Лимитед" държи правата за разпространението на Predator и е въвлечена в част от трансакциите на други дружества в консорциума, пише OFAC.

И Гамбаци има връзка с България. Швейцарският гражданин е посочен като мениджър на българската компания "Юзарт Холдингс България", която се занимава с бизнес консултиране и е собственост на дружество от Панама. Според последния обявен в Търговския регистър финансов отчет на компанията, който е за 2018 г., тя не е имала почти никаква дейност. Mediapool се свърза с адвокат, работил за компанията, но той обясни, че не познава Гамбаци и няма контакт с него.

Сред останалите санкционирани от мрежата е висшият мениджър в консорциума Мером Харпаз (Merom Harpaz). Панайота Караоли (Panagiota Karaoli) пък е директор на множество дружества в консорциума, които се контролират от или са дъщерно дружество на Thalestris Limited. Артемис Артемиу (Artemiou) е генерален мениджър и член на борда на "Цитрокс Холдингс" (Cytrox Holdings), също член на консорциума "Интелекса".

Компанията "Алиада" (Aliada Group), базирана на Британски Вирджински острови компания и член на консорциума "Интелекса", е свързана с десетки милиони долари трансакции в мрежата, е установила още OFAC.

В резултат от налагането на санкциите собствеността на изброените лица в САЩ или в контролирани от САЩ лица, се блокират и трябва да бъдат докладвани на OFAC. Всички субекти, които са собственост, пряко или непряко, индивидуално или съвкупно, в 50% или повече от едно или повече блокирани лица, също са блокирани. Забраняват се и трансакциите на санкционираните, които минават през американски банки или компании. Международни банки, през които преминават трансакции на санкционираните лица и при които може да се докаже връзка със САЩ или американски граждани, са изложени на риск от налагане на глоби от OFAC.