Новини Свят

Нова атака срещу Хизбула, този път гърмят радиостанции, компютри и коли

   
Нова атака срещу Хизбула, този път гърмят радиостанции, компютри и коли

Нови експлозии на комуникационни устройства, използвани от "Хизбула", отекнаха в Ливан днес, включително в Бейрут, предаде Ройтерс, като се позова на представители на ливанските сили за сигурност и очевидци.

Най-малко трима души са загинали и десетки са били ранени при новите експлозии, предаде официалната новинарска агенция на Ливан ННА, цитирана от Ройтерс и БТА.

ННА и Ройтерс се позовават на представители на ливанските сили за сигурност и очевидци.

Ливанското министерство на здравеопазването, цитирано от ДПА, потвърди, че има един загинал и 100 ранени.

Този път обаче се взривяват други устройства, включително мобилни телефони и радиостанции, но и лаптопи, пейджъри, уоки-токита и радиоприемници. Има свидетелства, че са били поразени включително мотопеди с най-нова електроника, автомобили и скутери. "Хизбула" подозира, че взривовете са дело на Израел. До момента от Тел Авив няма коментар за случващото се от два дни в съседната им страна.

Източниците съобщиха за взривове в Южен Ливан и в южни предградия на столицата Бейрут, които са бастион на подкрепяното от Ливан шиитско движение.

Не е ясно дали са експлодирали пейджъри.

Поне един от взривовете е отекнал близо до погребение, организирано от "Хизбула" за хора, загинали вчера, когато хиляди пейджъри, използвани от групировката, експлодираха на различни места в Ливан.

Един от източниците съобщава на Ройтерс, че ръчните радиостанции, закупени преди пет месеца от „Хизбула", са били обект на нападения, пише Би Би Си.

Според местните медии през последния час в Бейрут, Бекаа, Набатия и Южен Ливан са били ранени стотици хора. Експлозиите се случват и в жилищни сгради, част от които са започнали да горят. Според местните жители в магазините за мобилни телефони също е имало взривове.

Множество източници твърдят, че зад нападението във вторник стои израелската шпионска агенция Мосад - Израел не е направил коментар.

По последни данни на ливанските власти при вчерашната атака, за която "Хизбула" обвини Израел, са били убити 12 и ранени между 2750 и 2800 души.