Икономика

Татяна Николова от БАБХ разкри как да разберем дали едни сирене е истинско

   
Татяна Николова от БАБХ разкри как да разберем дали едни сирене е истинско

Проверка установи сирене, което съдържа над 75% вода, продаващо се на пазара. Оказва се, че това не е единственият млечен продукт, който е извън нормите на законодателството. Има ли способ за познаване на качественото сирене от имитиращия продукт коментира Татяна Николова от БАБХ в ефира на Нова телевизия.

"Аз съм страна на контролния орган, но съм и потребител. Аз също чета етикета. На пазара има млечни продукти, одобрени от законодателството', каза Николова и добави: "Отговорност на търговеца е коректно да информира потребителя и да представя информацията, предоставена от производителя".
Тя коментира новината за установено сирене, което съдържа над 75% вода, при съвместна проверка от Агенцията по храните и сдружението „За достъпна и качествена храна”."Нашите изследвания като компетентен орган доказват, че този случай е изключение", каза още Николова. По думите ѝ са изследвани общо 38 сирена, като само 4 от тях са с отклонение от изискванията на законодателството. Другите три проби са около нормата.

Нормативната уредба обаче не позволява името на производителя да бъде обявено публично. "Към настоящия момент няма регистър на фирмите и производителите - в случая отклоненията не са опасни, за да бъдат споделяни имената им", посочи Николова.