Икономика

Създават българо-японска лаборатория за млечни продукти

   


Държавната компания "Ел Би Булгарикум" подписа договор с дългогодишния си партньор - японското дружество "Мейджи" за създаване на съвместна научно-изследователска лаборатория у нас. На церемонията присъстваха служебният министър на икономиката Петко Николов и японският посланик в България Н.Пр. Хисаши Мичигами.

Основната цел на лабораторията ще бъде допълнителното изследване на полезните съставки на българската закваска и да се търсят нови научни доказателства за здравословните свойства на българското кисело мляко. B пpoизвoдcтвeнитe пoмeщeния нa бългapcĸaтa дъpжaвнa ĸoмпaния и в нeйнитe лaбopaтopии ce cъxpaнявaт нaд 1000 щама бaĸтepии и пoвeчe oт 100 зaĸвacĸи зa opигинaлнoтo бългapcĸo мляĸo.

Сключеният договор е за десет години и беше подписан от изп. директор на "Ел Би Булгарикум" Живко Живков и управляващият изпълнителен директор по научна и развойна дейност и член на борда на японската корпорация "Мейджи" Шигеру Танигучи.

"Един от основните фокуси на изследванията ще бъдат бактериалните видове Lactobacilus bulgaricus и Streptococcus thermophilius, които са от български произход, изолирани са на територията на Република България и са изключителна нейна собственост. В новия научен център ще се осигури работа с най-модерни високотехнологични съоръжения и най-съвременни методи за откриване на нови здравни ползи от употребата на българското кисело мляко, като продукт, който е национално богатство", обясниха от Министерството на икономиката.

По думите на икономическия министър Петко Николов, съвместният научен център на "Ел Би Булгарикум" и "Мейджи" ще се превърне в основа за създаване на изключително ценни иновации за човешкото здраве. Той подчертава, че с подписания договор ще се надгради постигнатото дотук ползотворно сътрудничество между компаниите и ще продължи и занапред.

Изпълнителният директор по научна и развойна дейност и член на борда на японската корпорация "Мейджи" Шигеру Танигучи посочи, че у нас ще бъдат изпратени най-добрите японски изследователи.

"Ел Би Булгарикум" и "Мейджи" имат установени над 50-годишни традиции и партньорство. Благодарение на тях в Япония от десетилетия се произвежда кисело мляко с българска закваска, направено по лиценз на националната ни млекопреработвателна компания.