Автомобили

BMW, Volkswagen и Renault се опитват да отменят забраната за ДВГ

   
BMW, Volkswagen и Renault се опитват да отменят забраната за ДВГ

През последните дни ръководителите на BMW, Volkswagen и Renault се обявиха против целите на Европейския съюз за вредните емисии, твърдейки, че правилата за премахване на двигателите с вътрешно горене оказват твърде голям натиск върху индустрията, а от друга страна потребителите така или иначе не купуват достатъчно електрически автомобили.

Ще припомним, че целите на ЕС са да въведат пълна забрана за бензинови и дизелови автомобили през 2035 година и да наложат значителни глоби за автомобилните производители, ако не спазват сроковете.

Известно е, че през 2025 година ЕС ще изисква 25% намаление на емисиите от новите леки автомобили, продавани в Европа, в сравнение с позволените емисии от 2021 година. Неспазването на новите правила ще доведе до глоба за всяко регистрирано в ЕС превозно средство.

„Вярваме, че цялостният преглед на законодателството на ЕС по отношение на автомобилния парк с двигатели с вътрешно горене е от голямо значение “, каза изпълнителният директор на BMW.

Изпълнителният директор на Volkswagen Group също се изказа миналата седмица, че няма смисъл индустрията да плаща глоби, ако няма рамкови условия за продажби на електрически автомобили.

На свой ред главният изпълнителен директор на Renault Лука де Мео също призова служителите на ЕС да преразгледат стандартите за вредни емисии, като направи това в официално отворено писмо.