Новини Свят

Шарл Мишел започва консултации за следващия шеф на ЕК

   
Шарл Мишел започва консултации за следващия шеф на ЕК

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че започва двустранни консултации с ръководителите на страните от ЕС, за да може институцията да изпълни задължението си до края на юни да определи следващия ръководител на Европейската комисия. Най-добре е да постигнем единодушие или поне широко съгласие, заяви той пред журналисти в Брюксел.

Имам впечатление, че не само аз очаквам да не бъде лесно, посочи Мишел по повод насрочените две срещи до края на месеца на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС след изборите за евродепутати. Съгласни сме с целта да има решение до края на юни, никой не поставя това под въпрос, поясни той.

Когато ЕК е силно политическа, оставя впечатлението, че е по-малко безпристрастна. Безпристрастността трябва да бъди приоритет. По незнайни причини и за съжаление, това е грешка, ЕК предприема по-малко наказателни процедури напоследък, коментира Мишел. Според него би било "глупава грешка" да се мисли за обединяване на постовете на председател на ЕК и на Европейския съвет, предаде БТА.

Клише е, че комисията е за приобщаване, а държавите са против. Не съм сигурен, че ни трябва политическа комисия, по-скоро имаме нужда от геополитически съюз. Добре е следващият председател на Европейския съвет да е бил премиер. Това не е правно изискване, но дава предимство, каза той.

Мишел не изключи възможността Европейският съвет да определи до края на месеца и разпределението на длъжностите в следващата комисия. Той отбеляза, че договорът за ЕС предвижда комисията да има един заместник-председател и той да отговаря за външната политика.