Свят

САЩ обяви нова военна помощ за Украйна за 225 млн. долара

   

  bTV

Нова военна помощ за Украйна на стойност 225 млн. долара обявиха САЩ малко след снощния разговор между Володимир Зеленски и Джо Байдън.

Двамата лидери разговаряха в рамките на срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

Зеленски поиска от съюзниците и да вдигнат ограниченията за използване на западно въоръжение срещу цели в Русия.

Системата за противовъздушна отбрана "Пейтриът" - втората, която САЩ предоставят на Украйна, е една от няколко такива системи, за които Байдън съобщи тази седмица на срещата на върха на НАТО.

Тя е част от множеството обещания за изпращане на оръжия на Украйна, които да помогнат на страната да отблъсне руските нападения, включително въздушната атака, поразила тази седмица детска болница в Киев.

Новият пакет оръжейна помощ от САЩ включва също така зенитни ракети „Стингър“, боеприпаси за високомобилната артилерийска ракетна система „Хаймарс“ и повече 155-милиметрови и 105-милиметрови артилерийски снаряди, както и други боеприпаси.

„Ще продължим да поддържаме Украйна толкова дълго, колкото е нужно. В този дух бяха приети важните решения  тук във Вашингтон, за да бъде нашата подкрепа трайна и да се напредне към членство на Украйна в НАТО“, каза френският президент Еманюел Макрон.

Той допълни, че въпросът за пряко участие на НАТО в конфликта в Украйна не стои на дневен ред.

„Въпреки че не става дума за пряко участие на Алианса в конфликта в Украйна, от съществено значение е съюзниците да продължат да оказват ефективна подкрепа. Русия не трябва да печели войната, на карта е заложено не само бъдещето на Украйна, но и мирът и сигурността на всички на континента", уточни френският президент.