Икономика

Евтини китайски дрехи заливат родния пазар

   
Евтини китайски дрехи заливат родния пазар

Kитайските интернет платформи за пазаруване на домашни потреби и дрехи стават все по-популярни, а българинът не спира да пазарува от тях. Цените са ниски, а доставката е безплатна, което ги прави идеални за българския пазар.

Китайските онлайн магазини имат изобилие от артикули, но не минават санитарен контрол, което създава реални предпоставки за риск за здравето, пише в-к “Труд”. От асоциация “Кръгов текстил” алармира, че всички такива китайски стоки са вредни.

От организацията посочват, че независими разследвания са разкрили високи нива на опасни химикали като олово, перфлуороалкил (PFA) и фталати в продуктите, надвишаващи нормативните ограничения на ЕС. Две китайски платформи заливат интернет пространството с агресивна реклама, атрактивни снимки на предлаганите стоки.
Рисковете обаче са големи.

Тестове в Южна Корея са открили, че детски артикули съдържат фталати 428 пъти над разрешените норми.
Наличието на токсични химикали в материалите е свързано с рискове за здравето както на потребителите, така и на работниците в производствените вериги, заявяват от браншовата асоциация.

"Повишаването на търговията през платформи води до опасности за здравето, повишени екологични вреди и пречки за устойчиви бизнес модели, които Европейската комисия насърчава. Тези китайски онлайн платформи субсидират поръчки под себестойност и залагат на агресивна реклама. По този начин отнемат пазара от местните търговци, включително тези на втора употреба. Макар потребителите краткосрочно да печелят от ниски цени, това елиминира конкуренцията, грижеща се за добрите търговски условия", пишат в писмо до медиите от "Кръгов текстил".
"
Безспорно е негативното влияние върху околната среда. Както знаем, модната индустрия допринася за 10 процента от глобалните въглеродни емисии. Стоките, продавани през китайските платформи, са предимно от пластмаси и нерециклируеми материали. Бързият производствен цикъл и ниската степен на повторна употреба допринасят значително за увеличаване на текстилните отпадъци", казват българските текстилни производители.