Новини

Българин и румънец са арестувани с дрога за 1,2 млн. лева на яхта в Царево

   
Българин и румънец са арестувани с дрога за 1,2 млн. лева на яхта в Царево

Кокаин, екстази и марихуана на обща стойност над 1 200 000 лева по цени на съдебната власт са конфискувани от борда на задържаната на пристанище Царево яхта, съобщиха от прокуратурата. Дрогата в 65 плика е открита в специално пригодени тайници. Крайната точка на пътуването е била Истанбул. Арестувани са българин и румънец  като чужденецът е добре познат на службите за сигурност в Европа именно за разпространение на наркотици.

На двамата са повдигнати обвинения за опит за контрабанда на високорискови наркотични вещества в съучастие. Те са задържани за срок от 72 часа. Конопът е близо 62 кг за 981 000 лева по цени на съдопроизводството, близо 45 грама екстази под формата на таблетки и около 600 грама кокаин на стойност 208 000 лева. Наказателният кодекс предвижда за престъплението затвор между 10 и 15 години и глоба от 100 000 до 200 000 лева, уточни окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.Яхтата е луксозна, производство 2020 година, собственост на българско дружество. Плавателният съд също е задържан.

Акцията е дело на оперативната работа и прилагането на метода "анализ на риска". Работата по разплитането на случая продължава. Искаме да покажем, че нашата морска граница се охранява много добре и подобен трафик ще бъде все по-труден за извършителите на контрабанда, подчерта директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" Антон Златанов.