Икономика

КЗК влезе в Музикаутор, проверява ощетява ли музикантите

   
КЗК влезе в Музикаутор, проверява ощетява ли музикантите

Проверка на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е започнала днес в дружеството за защита на авторски права на музикантите "Музикаутор". За проверката съобщиха от КЗК. Нейни служители са влезли в офиса на дружеството със съдействието на МВР. Проверката идва със съдебно разрешение от Административен съд София-област. Тя е във връзка с образувано производство за установяване на евентуално извършено нарушение по чл. 15 от ЗЗК и/или чл. 101 от ДФЕС и чл. 21 от ЗЗК и/или чл. 102 от ДФЕС от страна на Музикаутор.

Комисията ще проучи дали "Музикаутор" прилага нелоялни практики при определянето и изплащането на възнагражденията на правоносителите, като същевременно си осигурява извличане на ползи под формата на приходи. Такова поведение би могло да лиши правоносителите от полагаемите им се приходи, което би довело до намаляване на стимулите за създаване на нови произведения и следователно би повлияло на конкурентния процес между правоносителите от различните категории. Това, от своя страна, би лишило и потребителите от ползите от творческите постижения на авторите на музикални произведения, автори на текстове към музикално произведение, на аранжименти и др., посочват от комисията.

След приключването на процесуалните действия по преписката, КЗК ще се произнесе в рамките на законоустановената си компетентност.