Шоу

До 3 години затвор грозят участник от Survivor

   
До 3 години затвор грозят участник от Survivor

Един от финалистите на последния Survivor Данаил Стоянов изпадна в куриозна ситуация по време на пътуването си в Узбекистан, научи HotNews.

По време на престоя си в столицата Ташкент, Дани е задържан на местната автогара заради притежанието на дрон. Това било против закона на държавата, за което обаче нашето момче изобщо не бил запознат. Още повече, че преминал успешно летищните проверки при влизането му в Узбекистан.

"Става въпрос за 240 грамов дрон, с който съм пътувал в още 30 държави. Малко е малоумно, но тук това се поставя под съмнение за шпионаж, ако не си го регистрирал, имаш лиценз за дрона и още какви ли не документи. Иначе се води незаконно да притежаваш дрон в Узбекистан", разказа Данаил.

Младокът, който е студент в Китай твърди, че изобщо не е ползвал джаджата в последните 6 месеца, което при проверка на дрона би трябвало да го оневини. В противен случай, съдебната власт на азиатската държава може да го осъди и да му лепне до 3 години затвор, както гласи местния закон.

"От една страна съм гневен, защото минавам границата, а на мен винаги ми гледат багажа и паспорта по 20 минути. Тогава не могат ли да ми кажат, че не може да се влиза с дрон?", възмущава се Дани, който осъзнава, че непознаване на закон, няма как да е оправдание. "Аз съм си като истинските нарушители, независимо, че не съм влезнал с умисъл с този дрон", категоричен е студентът. "Получих информация и за друг българин, който също е влязъл с дрон преди време, но разбрал за закона и си го разфасовал на части, а след това си го върнал в България необезпокоен", разказа още Стоянов.

В следващите дни предстои да се разгледа делото, като от българското посолоство в Узбекистан оказват нужното съдействие на Данаил в процеса, отбеляза още той. Момчето се надява, че всичко ще приключи благоприятно и ще успее да продължи с пътешествието си, тъй като на 4 август е насрочен по план следващият му полет. "До колкото разбрах няма глоба, която може да ми бъде наложена. Успокоява ме, че като прегледат дрона, ще видят, че той изобщо не е ползван на територията на Узбекистан. Вероятно ще го задържат и няма да си го получа обратно, но това е най-малкия проблем", сподели още за ситуацията, в която е роденият във Враца сървайвър.