Икономика

Mars придобива производителя на чипсовете Pringles за близо 36 млрд. долара

   

  google

Производителят на M&M's и Snickers Mars ще придобие предприятието за производство на снаксове Kellanova. Споразумение за милиарди долари ще доведе до създаването на нов гигант в индустрията. Сделката оцени Kellanova, която стои зад закуски като Pringles и Pop-Tarts, на 35,9 млрд. долара, включително дълга.

„Приемайки портфолиото от растящи световни марки на Kellanova, ние имаме значителна възможност за Mars да продължи да развива устойчив бизнес, който е подходящ за бъдещето“, каза главният изпълнителен директор на Mars Поул Вайхраух, предаде АФП, цитирани от БГНЕС. 

Този ход може да привлече вниманието на регулаторните органи на САЩ, които заемат твърда позиция по отношение на консолидацията.

Анализаторът на CFRA Research Арун Сундарам заяви, че очаква антитръстово внимание предвид размера на сделката на фона на сегашното покачване на цените на храните

„Въпреки това смятаме, че сделката в крайна сметка ще се осъществи, като се има предвид ограниченото припокриване на категориите между двете компании“, добави той.

Главният изпълнителен директор на Kellanova Стив Кейхилейн заяви пред Си Ен Би Си, че двете компании са в контакт с американските регулаторни органи и не очакват трудности.

Придобиването за 83,50 долара на акция в брой „ускорява амбицията за удвояване на стойността на Mars Snacking през следващото десетилетие, в съответствие с тенденциите в глобалното потребителско търсене“, заявиха от компанията.

Това ще доведе до включването на две нови марки за милиарди долари - Pringles и Cheez-It, в нейния бизнес.

Компанията вече притежава 15 марки за милиарди долари.

Нетните продажби на Kellanova през 2023 г. възлизат на около 13 млрд. долара и тя присъства на 180 пазара с около 23 000 служители. Акциите на Kellanova поскъпнаха със 7,7% в САЩ.

Mars планира да финансира изцяло сделката чрез комбинация от налични парични средства и нов дълг. В компанията към момента работят около 150 000 души, а годишните продажби надхвърлят 50 млрд. долара.

Освен в областта на закуските и хранителните продукти, компанията участва и в сектора на грижите за домашни любимци.

През 2022 г. Mars съобщи, че е постигнала сделка за закупуване на марката снаксове с цели плодове Tru Fru. Две години преди това обяви придобиването на Kind North America - компания, специализирана в производството на по-здравословни снаксове.