Новини

Румен Радев кани утре парламентарните групи на консултации

   


Президентът Румен Радев обяви пред медии, че кани в четвъртък на „Дондуков“ 2 в 17 ч. парламентарните групи на консултации.

Разговорът ще е за новото служебно правителство, но не се знае дали на него ще присъства кандидатът за служебен премиер.

Държавният глава обяви, че все още води разговори с хората от списъка по Конституция, станал известен като „домовата книга“, от които трябва да избере служебен премиер.

Радев напомни, че ще насрочи поредните предсрочни парламентарни избори, след като назначи новото служебно правителство.

„Вече заявих – не участвам в никакви конспирации, в никакви т.нар. преврати. Моят стил на работа винаги е бил ясен и открит. Ако някой си е превил сметката да острени г-жа Рая Назарян, за да сложат удобен за тях председател на НС, явно е забравил, че последната дума в този процес имам аз“, каза Радев относно информацията, че се готви смяна на председателя на парламента.

Той определи подхода като „омерзително отношение към българския парламентаризъм“ и уточни, че затова не би го легитимирал.

„В момента всички преживяваме вторичните трусове от злополучните промени в Конституцията, които имат дори по-разрушителен ефект от процеса на тяхното приемане“, коментира още президентът.

Държавният глава първо трябва да определи служебен премиер, на който ще възложи да състави служебен кабинет.

Следва издаване на указ с който да назначи предложеното от служебния премиер правителство. С втори указ президентът насрочва и датата на предсрочните избори в двумесечен срок.

Вече е ясно, поредните предсрочни избори няма да бъдат на 6 октомври, защото до 6 август нямаше издаден указ.

Те вероятно ще бъдат на 13 октомври, а ако процедурата с избора на служебен премиер се забави, могат да бъдат и в следващите две недели на октомври – 20 и 27 октомври.