Свят

Издирваният от испанските власти Карлес Пучдемон е напуснал отново страната

   


Издирваният от испанските власти Карлес Пучдемон е напуснал страната. Това обявиха от неговата партия „Заедно за Каталуния”. Бившият сепаратистки лидер се е върнал отново в Белгия, където прекара години в изгнание поради страх от съдебно преследване.

Пучдемон се появи за броени часове в Барселона и отправи кратко обръщение към стотици свои поддръжници. Това се случи в близост до Каталунския парламент преди встъпването в длъжност на новия ръководител на каталунското правителство.

След края на изказването си бившият сепаратистки лидер напусна сцената и изчезна безследно. В опит да залови Карлес Пучдемон полицията блокира пътища край Барселона и в близост до границата с Франция. Засега обаче няма доказателства, че Пучдемон е напуснал страната, твърди каталунската полиция.

„Не вярвам на нищо от това, което казват близките на Пучдемон, защото те дезинформират. Не изключвам възможността той все още да е в Барселона. Не разполагам с обективен елемент, което да докаже, че г-н Пучдемон е в Белгия. По-вероятно е, че той иска да ме убеди в това, а ние не работим с предположения, а още по-малко с коментари от страни със скрити интереси”, поясни Едуард Салент, шеф на каталунската полиция.