Икономика

Неплатени 8.5 млн. лв.: Доган вече няма дял в ТЕЦ Варна

   
Неплатени 8.5 млн. лв.: Доган вече няма дял в ТЕЦ Варна

Почетният лидер на ДПС Ахмед Доган напуска ТЕЦ "Варна" и предишният собственик на неработещата в момента електроцентрала – Данаил Папазов, си връща пълния контрол над дружеството. Вписването на новите обстоятелства е заявено в Търговския регистър, но заради незаверена акционерна книга официализирането е отложено до изпълнението в тридневен срок на издадените от Агенцията по вписванията на 13 август указания.

Новината бе съобщена първо от сайта Bird. Проверка на Mediapool установи, че на 5 август е сключено споразумение между фирмата "Сигда" ЕООД, която придоби ТЕЦ "Варна" от чешката ЧЕЗ, и фирмата "Сигда Инвестмънт", в която дял има Доган, за връщане на акциите на електроцентралата на предишния им собственик. Причината е, че "Сигда Инвестмънт", в която равни дялове имат Доган и Папазов, не е платила договорената цена от 8.505 млн. лв. Такава е била уговорката при джиросването на акциите от "Сигда" ЕООД на "Сигда Инвестмънт". След като не е спазена, сега дяловете се връщат обратно в "Сигда", която на свой ред е собственост на създадената през февруари 2024 г. "Сигда Кънстракшън" под контрола на Папазов.

Така Доган напуска бизнеса с производството на ток, след като влезе в "ТЕЦ "Варна" в края на юли 2018 г. Тогава децата на бившия транспортен министър Данаил Папазов от назначеното от ДПС правителство на Пламен Орешарски – Станислав и Ивелина, продадоха на почетния председател на ДПС част от своите дялове във фирмата "Сигда", която пък в края на 2017 г. купи от чешката ЧЕЗ електроцентралата.

Новият собственик преобразува един от блоковете на въглищната електроцентрала да работи на газ и мощността се издържаше основно от тогавашните договори за студен резерви от спорадични продажби на борсата за ток, когато цените на свободния пазар позволяваха сделки. Дружеството периодично попадаше в съдебни спорове с държавния газов доставчик "Булгаргаз" заради неплатени сметки за синьо гориво. В момента подължава такъв за 40 млн. лв.

Рязкото поскъпване на природния газ през 2022 г. заради войната на Русия в Украйна извади от строя енергийната мощност. От обявените планове за инсталиране на слънчеви панели на територията на старите въглищни блокове и използване на водород като гориво нищо не се е случило досега или поне не е обявявано да е реализирано.

Междувременно обаче всички задължения на ТЕЦ "Варна" се оказаха погасени с пари назаем от държавната Българска банка за развитие, взети от дружества на Румен Гайтански – Вълка. В Търговския регистър всички запори и дългове на енергийното предприятие са заличени.

Заради заемите в сряда започна акция на антикорупционната комисия. Органът се активира близо три години, след като Кирил Петков в качеството на служебен икономически министър извади публично информацията за раздадените кредити за милиард лева от Българска банка за развитие. Сред тях бяха и тези на Гайтански и имаше множество медийни публикации за невърнатите от него кредити от държавната банка. Имаше и заведени дела.