Икономика

Китай е спрял да доставя стоки за Русия без предварително плащане

   
Китай е спрял да доставя стоки за Русия без предварително плащане

Китайските износители са спрели да доставят продукти за Русия без предварително плащане, съобщава руският в. "Известия", позовавайки се на президента на Асоциацията на автомобилните превозвачи и спедитори Вадим Филатов и други участници на пазара. Това се дължи на новите санкции на САЩ от 23 август, които са засегнали китайски компании и банки, правещи бизнес с Русия, което предизвика безпокойство сред финансовите институции и доставчиците от Китай.

Главният изпълнителен директор на Atvira Екатерина Кизевич каза, че е имало случаи, когато банките са връщали плащания за изпратени стоки поради липса на потвърждение за тяхната "санкционна чистота". Тя отбеляза, че поради страх от вторични санкции китайските банки връщат плащания, независимо дали стоките са били изпратени в Русия.

Според вицепрезидента на "Опора на Русия" Николай Дунаев дори плащанията за несанкционирани стоки понякога не минават, което принуждава китайските доставчици да отказват да доставят продукцията. Компаниите, които преди са можели да получават стоки на доверие, сега са изправени пред трудности поради връщане на плащания. Стоките не се изпращат на нови участници на пазара без предварително плащане, а извършването на плащания става все по-сложно, каза експертът пред изданието.

Дори доставките на граждански стоки могат да бъдат блокирани "за всеки случай", добави Алексей Черкасов, директор на ТСК "Строй-Арсенал". Особено внимание се обръща на сделките с промишлено оборудване, електроника и стоки с двойна употреба, които се проверяват внимателно от китайските банки, отбеляза Виталий Манкевич, председател на Руско-азиатския съюз на индустриалците и предприемачите.

Търговията на Русия с Китай се усложни след въвеждането на 12-ия пакет от санкции на ЕС и указ на президента на САЩ Джо Байдън, който позволи на Министерството на финансите на САЩ да въведе ограничения срещу банки от трети страни заради подпомагане на руския военно-промишлен комплекс, както и на санкционирани компании.

На 23 август Министерството на финансите на САЩ разшири ограниченията, като добави към санкционния списък 400 юридически и физически лица, както и седем газови танкера. Пресслужбата на ведомството обясни, че техните продукти и услуги позволяват на Русия да поддържа военните си усилия и да заобикаля наложените по-рано санкции.

На 28 август стана известно, че банките в Обединените арабски емирства са започнали масово да блокират плащания към руски компании за електронни компоненти и потребителска електроника от Китай, което нанесе удар на един от последните канали за доставка на китайско оборудване за Русия.

Малко преди това 20 големи компании, включително представители на автомобилната индустрия, строителни компании и производители на домакински уреди, изпратиха писмо до правителството, в което се казва, че руските промишлени предприятия са изправени пред фалит и спиране на производството поради невъзможността да купуват критични суровини от Китай и други "приятелски страни".