Новини

Прокуратурата отказа да провери Пеевски по сигнал на ПП-ДБ

   

  google

Прокуратурата е отказала да извърши проверка срещу Делян Пеевски по сигнал на коалицията ПП-ДБ,  за използване на институциите на държавата за бухалка срещу врага му Ахмен Доган. Сходен сигнал е подаден и от гражданската организация БОЕЦ. Това съобщи депутатът от ПП-ДБ Лена Бориславова. "Отказа дори да викне лицата, твърдящи за тази престъпна злоупотреба с власт, на разпит. Защото така може би щяха да се съберат все пак конкретни данни. Това не е първият случай, в който прокуратурата си затваря очите за сигнали срещу Пеевски. Нито е изненада. Внасяме жалба срещу поредния отказ, защото трябва да се упражнява постоянен натиск срещу липсата на права и справедливост и срещу завладените институции-бухалки в България", коментира тя във "Фейсбук".

Бориславова публикува и факсимиле от документа, с който прокурорът отказва да образува досъдебно производство. В него пише, че причината е "поради липса на данни за извършено престъпление от общ характер". През юли ПП-ДБ съобщиха, че изпращат сигнал до изпълняващия функциите на главния прокурор Борислав Сарафов, прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и Софийската градска прокуратура във връзка с изявление на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. В изявлението Доган говори за оказван политически натиск и сплашване с прокуратурата от страна на съпредседателя на движението Делян Пеевски. Става дума за изявление на Доган, с което той поиска оставката на съпредседателя и го обвини в опит за преврат в ДПС и че използва институциите като бухалка. 

ПП-ДБ припомнят, че Пеевски е санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания и е сочен като имащ влияние в прокуратурата. Срещу него никога не са повдигани обвинения.