Анализи Новини

Мицкоски: Включването на българите в конституцията на РСМ трябва да се обсъжда стратегически и с визи

   
Мицкоски: Включването на българите в конституцията на РСМ трябва да се обсъжда стратегически и с визи

Темата за включването на българите в конституцията на Северна Македония трябва да се обсъжда "стратегически и с визия", защото тази тема трябва да отвори и гарантира членство в Европейския съюз на Северна Македония въз основа на критериите от Копенхаген, заяви премиерът на страната Християн Мицкоски, предаде БТА. 

На пресконференция след среща със Синдиката на работещите в сферата на образованието и науката в страната Мицкоски бе попитан дали смята, както твърди председателят на албанския Демократичен съюз за интеграция Али Ахмети, че българската общност в страната е реалност и дали включването на българите в конституцията ще навреди на държавата.

"Дали е реалност или не, говорят числата и те казват, че няколкостотин граждани тук, в (Северна) Македония, използват българския език като майчин. Не можем да кажем, че ги няма. Също както в Албания има седем-осем пъти повече българи, отколкото в (Северна) Македония и това също е реалност. Но македонската общност в България също е реалност. Ако говорим за вписване на българите в конституцията сега, трябва да видим какви права има македонската общност в България и да ги сравним (с тези, които българската общност в Северна Македония има) и тогава можем да правим реални заключения. Не може да сравняваме баби и жаби”, заяви премиерът на РСМ Християн Мицкоски. 

Той каза още, че няма информация за среща с българския президент Румен Радев по време на заседанието на Европейската политическа общност в Будапеща, но е готов да седнат и да поговорят. Медиите в Северна Македония писаха, че премиерът на Унгария Виктор Орбан подготвя такава среща, позовавайки се на "високопоставени източници от Унгария".

"И преди, и след 7 ноември (когато е срещата в столицата на Унгария) съм готов да разговаряме. Не е задължително да е Будапеща, може да е навсякъде, да седнем и да говорим, за да намерим решение, което ще бъде решение в дългосрочен план и което ще гарантира успеха в преговорния процес на основата на критериите от Копенхаген.  Но ако на 7 ноември дойде такава инициатива от г-н Орбан, аз съм готов да седна и да обсъдим, базирайки се на аргументи, а не на диктат. Диктат не приемам", посочи той.

По-рано, по време на среща с българския посланик в Северна Македония Желязко Радуков председателят на ДСИ Али Ахмети е заявил, че "българската общност в Република Северна Македония е реалност и трябва да бъде включена в конституцията на страната, от което никой нищо не губи, напротив, всички печелят", че преговорната рамка на Северна Македония е ясна и условието за вписването на българите в конституцията на страната трябва да бъде изпълнено, за да продължи държавата евроинтеграционния си път.