Новини Свят

Путин подписа указ за призоваване на 150 000 руски наборници

   
Путин подписа указ за призоваване на 150 000 руски наборници

Ежегодният пролетен указ за призоваване на около 150 000 наборници в руската армия, подписан от президента Владимир Путин, беше публикуван днес в Москва в съответствие с дългогодишната практика, предадоха ТАСС, ДПА и Ройтерс. Документът е публикуван на официалния портал за правна информация. Наборниците се призовават всяка година на 1 април да служат 12 месеца. Подобна повиквателна се издава и всяка есен. Министерството на отбраната по-рано даде уверение, че те няма да бъдат изпратени на фронта в Украйна, посочва ДПА.

Съгласно новите правила, които влязоха в сила на 1 януари, гражданите на възраст от 18 до 30 години (с изключение на тези, които са навършили 27 години до края на 2023 г., и тези, които са на 28 или 29 години и са в запаса) ще подлежат на призоваване на наборна военна служба.

"Да се извърши от 1 април до 15 юли 2024 г. набор на военна служба на гражданите на Руската федерация на възраст от 18 до 30 години, които не са в резерва и подлежат на наборна служба, в размер на 150 000 души", се казва в постановлението.

Указът също така разпорежда да се освободят от военна служба войници, моряци, сержанти и старшини, чиято наборна служба е изтекла. На руското правителство, регионалните власти и наборните комисии се нарежда да осигурят изпълнението на всички необходими мерки. Законът за повишаване на горната граница на наборната възраст на 30 години влезе в сила на 1 януари. Както обясни по-рано Андрей Картаполов, ръководител на комисията по отбрана в Държавната дума, "тези граждани, които през 2023 г. са навършили 27 години, дори и да е 31 декември в 23:59 ч., те стават военнослужещи от резерва и не подлежат на наборна военна служба през 2024 г."

"Тези, които сега са на 28, 29, те вече са в резерва", добави Картаполов. Освен това гражданите, работещи в акредитирани Ай Ти компании, получават отсрочка от наборна военна служба до навършване на 30-годишна възраст, отбелязва ТАСС. Идеята за промяна на границите на наборната възраст беше предложена от руския министър на отбраната Сергей Шойгу в края на 2022 г.

Наборниците не могат да бъдат законно изпращани да се бият извън Русия и бяха освободени от ограничената мобилизация през 2022 г., при която бяха събрани най-малко 300 000 мъже с предишна военна подготовка, за да се бият в Украйна, отбелязва Ройтерс. Някои наборници обаче бяха изпратени на фронта по погрешка. През септември Путин подписа указ за призоваване на 130 000 души за есенната кампания, а миналата пролет Русия планираше да свика 147 000 души.