Новини

Какви летни вируси върлуват и как да се предпазим от тях

   

  google

Няма изненада в това, че през лятото отново има ръст в броя на случаите на COVID-19 в Гърция. Основната причина е струпването на много хора на едно място и близките контакти. Ние, епидемиолозите обаче не очакваме нова пандемия. Това каза Христиана Бацелова по NOVA NEWS. И поясни, че в момента заболяването протича с температура, болки в гърлото, може да има диария и загуба на обоняние. Най-сигурният начин да разберем дали пациент е болен от грип или COVID-19 e да му бъде направен тест.

Епидемиологът препоръча при пътуване в градския транспорт да се поставя маска, която пази от различни респираторни патогени. 

Тя коментира и вирусите по морето и препоръча да се внимава каква храна се консумира и да се спазва добра лична хигиена.

Бацелова коментира и вирусната хеморагична треска, свързана с пиенето на вода, която не е бутилирана или от каптиран водоизточник, при- разходки в планински райони. Специалистът каза още, че по време на пикник храната трябва да е добре опакована отново с цел превенция.

Епидемиологът посочи, че все още има случаи и на варицела и препоръча ваксинация.