Шоу

Body-shaming: Комплексите да се съблечем по бански нарастват през лятото

   
Body-shaming: Комплексите да се съблечем по бански нарастват през лятото


Готови ли сте за лятната ваканция? Изваяхте ли своето "плажно тяло"? Кожата ви трябва да е мека и с тен, а по тялото да няма косми. Това са част от задължителните предпоставки, за да имате самочувствие през този сезон. Натискът около това как изглеждат телата на хората нараства през лятото и е навсякъде - реклами, знаменитости, инфлуенсъри, социални мрежи и дори онзи глас в главата ви, когато се гледате в огледалото.

"Виждам, че нормите за това как трябва да изглежда тялото ни по бански оказва влияние върху хората, независимо дали става въпрос за майка, която не си позволява да ходи на басейна с децата си, защото се притеснява как изглежда по бански, или хора с хранителни разстройства, които ще изберат да не излизат с приятели, защото телата им не са такива, каквито трябва да бъдат, според стереотипите", казва Ребека Моравец, лицензиран брачен и семеен терапевт в Денвър.
"Начинът, по който възприемаме телата си, пряко влияе върху начина, по който участваме в ежедневния си живот", допълва терапевтът.

В разгара на лятото, ето нещата, които може да повлияят на представата за собственото тяло и какво да направите, за да се насладите на сезона с по-малко стрес.

Носете подходящи за фигурата ви дрехи

Твърде тесните или прекалено широките дрехи ще създадат грешна представа за формите на тялото ви и ще ви накара да се чувствате неудобно в него.

Не се сравнявайте с "Instagram моделите"

Лятото може да изглежда измамно бляскаво в социалните мрежи - перфектно позиращи хора по бански, луксозни ваканции и обработени до съвършенство снимки. Може да се почувствате така, сякаш всеки си прекарва по-добре от вас. И много хора се чувстват зле, ако не се вписват в "този образ".

Това как изглеждате по бански няма никакво значение за хората, които ви обичат

Често зад усилията за постигане на идеалното тяло стоят идеи, че ще се впишете по-добре в обществото, след като го получите. "Всички ние носим основна история за това от какво се нуждаем или какви трябва да бъдем, за да получим любов, принадлежност или безопасност. А телата са лесна мишена. Ако само изглеждахте различно, тогава може би също щяхте да гледате залеза с някого, когото обичате, да се плискате във вълните щастливо с децата си или да се наслаждавате на почивка с група близки приятели, нали?", казват експерти.

Важното е вие как се чувствате в собственото си тяло

Няма универсални критерии за това как трябва да изглежда "перфектното тяло", просто защото перфектни тела няма. Дори и на пръв поглед съвършените тела имат своите несъвършенства - отпусната кожа, бенки, стрии, целулит. И в това няма нищо лошо и срамно. Казано е "че красотата е в очите на гледащия", така че се отпуснете и се наслаждавайте на лятото, морето и студените коктейли. А "перфектните тела" ги оставете за социалните мрежи.