Икономика

Тенденция: Все повече българи купуват имоти в Гърция, а някои и в Италия

   
Тенденция: Все повече българи купуват имоти в Гърция, а някои и в Италия

Това, което виждаме пред последните две години, е, че България увеличава потреблението си. Вече не сме най-бедни в ЕС. Освен потреблението, наскоро от Световната банка излязоха и данни, че сме си повишили добре и доходите. Това е логично след като се увеличиха и заплати и пенсии. Заради снижаващата се инфлация пък покупателната способност на българина също се подобри. Това сподели икономистът Румен Гълъбинов в интервю за бизнес подкаста на bTV.

„Към края на годината очаквам инфлацията да падне до около 2%. Така че ние съвсем скоро ще изравним инфлацията си с тази в ЕС. Като се има предвид всичко това, не е учудващо, че продължава и интересът на българите към закупуване на имоти. Немалко българи инвестират в имоти и извън България. Най-много имоти извън страната купуваме в Гърция. Но има и хора, които инвестират в Италия и Германия“, добави той.

Относно цените Гълъбинов обяви, че очаква в София и по-големите градове цените на стоките да продължат да растат, но с по-малки темпове.

Прогнозите за следващите няколко години е дефицитът да се задържи до 3%, а инфлацията да е около 2%. Очаква се и дългът ни да остане между 25-30%. Като цяло сме отличници и няма причина да не влизаме в еврозоната, смята той.

Според икономиста голям проблем за нас е, че не получаваме парите, които ни се полагат от Плана за възстановяване и устойчивост.

„Другите държави вече усвоиха тези пари, ние още не сме получили две трети от тях. Това са важни за нас пари, които ще подпомогнат икономиката ни“, посочи той.

Цените на хранителните продукти у нас са до голяма степен по-скъпи от тези в съседните ни страни. Дори да вземем Гърция, храните там са или на цени като нашите, или по-евтини. Така че да се говори за кой знае какво поскъпване на храните, когато влезем в еврозоната, е немислимо, накъде повече да растат?, попита Гълъбинов.

Той е категоричен, че това, което трябва да се подобри у нас, е качеството на стоките, а не на цените.